Decizia bancii centrale a sustinut cursul zlotului si a determinat investitorii sa mizeze pe o continuare a inaspririi politicii fiscale, mentioneaza Mediafax.

Sapte din cei 31 de analisti consultati de Bloomberg au anticipat majorarea, in timp ce restul au prognozat o mentinere a ratei cheie.

Guvernatorul Bancii Poloniei, Marek Belka, a incercat sa evite cresterea dobanzii printr-o intelegere cu executivul, privind vanzarea de euro cu scopul de a intari zlotul. Riscul accelerarii inflatiei, care ar determina noi presiuni salariale, a convins probabil banca centrala sa urce costurile de imprumut, considera Jaroslaw Janecki, economist-sef la Societe Generale Varsovia.

Citeste si:

Zlotul s-a apreciat fata de euro la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni in urma anuntului, pana la 3,9 zloti/euro, in urcare cu 0,7% fata de sedinta anterioara.

Inflatia s-a accelerat la 4,3% in martie, peste tinta bancii de 2,5% la jumatatea anului. Potrivit estimarilor economistilor, inflatia a ajuns la 4,5% in aprilie.