Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, urmeaza sa compara in fata unui judecator din New York, care va decide daca il va incarcera sau nu, insa acest pas este doar prima etapa a unei proceduri judiciare in urma careia risca o condamnare la 20 de ani de inchisoare, relateaza AFP.
O angajata a unui hotel din New York a depus plangere impotriva lui Strauss-Kahn, pe care il acuza de agresiune sexuala, sechestrare de persoana si tentativa de viol, acuzatii care pot aduce o condamnare de pana la 20 de ani de inchisoare, potrivit Mediafax.

Desi statutul FMI nu prevede explicit imunitate pentru angajatii sai, expertii considera ca subiectul este discutabil, iar judecatorul va fi cel care va trebui sa ia o decizie asupra acestui aspect.

Retinut sambata, Strauss-Kahn a fost interogat de politistii brigazii speciale pentru infractiuni sexuale (Special Victims Unit), care l-au informat despre acuzatiile continute de plangere.

El urmeaza sa se prezinte in fata unui judecator care va decide in legatura cu eventuala arestare preventiva sau, mai probabil, eliberarea sa pe cautiune.

In cursul audierii, judecatorul va decide si daca urmeaza sa convoace un "mare juriu", format din 16 - 23 de persoane, care s-ar putea reuni in urmatoarele zile, pentru a audia punctul de vedere al acuzarii si al apararii si a decide ulterior in legatura cu acuzarea formala (indictment).

Avocatii lui Dominique Strauss-Kahn au anuntat ca acesta respinge acuzatiile si va pleda nevinovat. In cazul in care s-ar decide sa pledeze vinovat, nu ar mai avea loc un proces, iar acuzarea si apararea ar urma sa incheie un acord in legatura cu pedeapsa.

Conform asociatiei avocatilor din New York, numai 10 la suta dintre cazurile penale se incheie cu procese.

Inaintea procesului propriu-zis, acuzarea si apararea prezinta o serie de "motiuni preliminare", care schiteaza modul de desfasurare a procesului.

Dupa inceperea procesului, procuratura si avocatii se confrunta in fata celor 12 jurati si a unui judecator, iar acuzatul, martorii si reclamantul sunt interogati pe rand de cele doua parti. Dupa pledoarii, juriul delibereaza si decide in unanimitate in legatura cu vinovatia acuzatului, iar pe baza acestei hotarari, judecatorul stabileste pedeapsa.

Sotia lui DSK: "Nu cred acuzatiile"

Anne Sinclair (foto dreapta), sotia directorului FMI Dominique Strauss-Kahn, arestat si inculpat la New York pentru agresiune sexuala, a declarat ca nu crede "nici o secunda acuzatiile" aduse impotriva sotului ei si nu se indoieste de nevinovatia lui, relateaza AFP.

"Nu cred nici macar o secunda acuzatiile aduse sotului meu. Nu ma indoiesc ca nevinovatia lui va fi dovedita", afirma Sinclair, intr-un comunicat remis AFP, facand apel la "decenta si retinere".

DSK, din Manhattan in Harlem

Dominique Strauss-Kahn a parasit ieri seara, cu catuse la maini, comisariatul din New York unde fusese transferat dupa arestare, dupa ce audierea sa a fost amanata pentru luni, pentru a permite politiei sa caute probe suplimentare, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Directorul FMI, avand un aer obosit, a parasit cladirea comisariatului din Harlem unde s-a aflat timp de circa 30 de ore dupa ce a fost retinut, sambata, la bordul unui avion Air France care se pregatea de decolare.

El a fost urcat pe locul din spate al unei masini de politie, flancat de doi politisti, plecand intr-o directie neprecizata.

Dominique Strauss-Kahn nu a facut nici o declaratie pentru jurnalistii care asteptau in fata comisariatului. "Intentioneaza sa se apere cu vigoare impotriva acuzatiilor si dezminte orice comportament gresit", a declarat Benjamin Brafman, unul dintre avocatii sai.

Reuniune informala a Consiliului de administratie al FMI

Fondul Monetar International organizeaza duminica o reuniune extraordinara informala a Consiliului de administratie, dupa arestarea, la New York, a directorului general Dominique Strauss-Kahn, relateaza AFP.

"Este prevazuta pentru astazi (duminica - n.red.) o reuniune informala a consiliului de administratie, pentru a fi informat despre evolutiile legate de directorul general", se arata intr-un comunicat al FMI.

"Conform procedurilor normale ale FMI, John Lipsky, prim-adjunct al directorului general, devine director general interimar atunci cand directorul general nu se afla la Washington. Lipsky va prezida reuniunea informala a consiliului de administratie de astazi", adauga FMI.

"Nemat Shafik, director general adjunct care supervizeaza activitatea FMI in mai multe tari ale Uniunii Europene, va participa la reuniunea Eurogrup de luni de la Bruxelles", precizeaza comunicatul citat.

Initial, la reuniunea ministrilor de Finante din tarile zonei euro ar fi trebuit sa participe Strauss-Kahn.

Consiliul de administratie al FMI este format din reprezentanti din 24 de tari si grupuri de tari si poate declansa proceduri disciplinare impotriva directorului general, in cazul unor incalcari grave ale codului de conduita al functionarilor institutiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri