Pretul petrolului Brent a scazut luni cu aproape un dolar, la 113 dolari pe baril, dupa deprecierea monedei euro la minimul ultimelor sapte saptamani fata de dolar din cauza temerilor ca Grecia si-ar putea restructura datoria de stat, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Cotatia titeiului Brent cu livrare in luna iunie a scazut cu 81 de centi pana la ora 7:41 GMT, la 113,02 dolari pe baril, dupa ce a atins un minim al zilei de 112,73 dolari pe baril. Vineri, contractul a inchis la 113,83 dolari pe baril, in crestere cu 3% fata de saptamana anterioara.

Pretul de referinta pe piata americana s-a retras totodata cu 1,21 dolari, la 98,44 dolari pe baril.

Deprecierea euro a tras in jos de asemenea preturile aurului si argintului. Moneda unica europeana ar putea cobori in continuare din cauza incertitudinii privind programele de finantare externa ale tarilor de la periferia zonei euro, puse sub semnul intrebarii dupa arestarea directorului executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativa de viol.

[Citeste aici mai multe detalii despre acest subiect].

Ministrii finantelor din zona euro vor aproba cel mai probabil, luni, pachetul de finantare externa pentru Portugalia, inclusiv conditiile impuse de Finlanda. Totodata, oficialii europeni vor exercita presiuni asupra Greciei pentru noi masuri de austeritate in schimbul extinderii imprumuturilor de urgenta.

In Statele Unite, situatia economica se mentine solida insa este prea devreme pentru ca Federal Reserve sa prezinte o vedere in detaliu a strategiei de exit din programele anti-criza, a declarat duminica presedintele Atlanta Federal Reserve, Dennis Lockhart.

Presedintele Barack Obama a avertizat duminica Congresul ca dezaprobarea cresterii plafonului datoriei de stat ar putea conduce la o criza financiara si o recesiune mai grava decat cea din perioada 2008-2009, daca investitorii incep sa se indoiasca de soliditatea SUA ca debitor.

Investitorii urmaresc de asemenea evolutia masurilor de inasprire a politicii monetare din China, pentru a evalua impactul asupra cererii de petrol din partea consumatorului numarul doi in lume.

China trebuie sa ridice din nou dobanzile pentru a aduce inflatia sub control. Indicatorul va ramane probabil la niveluri ridicate in urmatoarea perioada, din cauza preturilor tot mai mari la marfuri. China a crescut rezervele minime din sectorul bancar de opt ori din octombrie 2010 si a crescut dobanzile de patru ori, in incercarea de a stopa cresterea preturilor.

Un factor care impiedica deprecierea si mai abrupta a preturilor petrolului este situatia sociala si politica tensionata din Libia si Siria, si temerile ca turbulentele de aici s-ar putea extinde catre alte tari exportatoare de petrol din regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri