Planul de a impinge investitorii privati sa accepte o preschimbare a datoriilor Greciei, care ar conduce la o intarziere a platii datoriilor, castiga teren in randul oficialilor statelor Uniunii Europene (UE), au afirmat surse apropiate situatiei, citate de cotidianul Wall Street Journal (WSJ), informeaza Mediafax.
Aceasta abordare agresiva, care ar conduce la prima situatie de neplata a datoriilor din zona euro, se confrunta cu opozitia Bancii Centrale Europene (BCE), care ar trebui sa fie un partener cheie al acestui plan, si va trebui sa depaseasca obstacole importante la o serie de intalniri programate in aceasta luna.

Ultimul plan a fost discutat la o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, desfasurata saptamana trecuta la Viena, iar oficiali europeni importanti au declarat, la finalul saptamanii, ca a existat un proiect de intelegere pentru a acorda noi fonduri Greciei. Ajutorul financiar ar putea fi conditionat de implicarea sectorului privat.

Intalnirea de la Viena a adunat oficiali importanti din ministerele de Finante ale statelor europene, insa sefii acestora si liderii europeni vor duce "luptele politice" si vor lua decizia finala, noteaza WSJ.

Guvernele europene au ajuns la concluzia ca Grecia, sustinuta anul trecut cu un program de imprumuturi de 110 miliarde de euro, va avea nevoie de fonduri suplimentare inca de la inceputul anului urmator.

Propunerea de rostogolire a datoriilor, promovata de Germania si sustinuta de alte state din zona euro, ar atenua criza din Grecia si ar reduce sumele suplimentare pe care statele din zona euro ar trebui sa le ofere, sustin oficialii europeni.

Potrivit planului propus la Viena, cele 17 guverne din zona euro vor cere creditorilor Greciei sa schimbe datoriile ajunse la maturitate cu unele pe termen mai lung, acest proces putand incepe cel mai devreme in iulie.
Potrivit unui document al guvernului de la Berlin, publicat de cotidianul german Die Welt, si confirmat de un oficial din zona euro, Germania propune o extindere cu sapte ani a datoriilor ajunse la maturitate.

Oficialii europeni, care au participat la reuniunea de la Viena, au declarat ca se spera ca oferta de rostogolire a datoriilor sa amane plati ale Greciei de circa 30 de miliarde de euro in urmatorii trei ani.

Programul de sprijinire a Greciei este foarte nepopular in Germania si alte state cu o situatie fiscala solida. Liderii politici europeni au lucrat mai multe luni la o cale prin care Grecia sa fie mentinuta pe linia de plutire si care sa fie, in acelasi timp, acceptabila pentru opinia publica si parlamente.

Aruncarea Greciei in incapacitate de plata, chiar si pentru o perioada scurta, este un proces dificil, iar planul ar trebui aprobat de ministrii de Finante si in final de liderii politici la un summit in iunie. Franta, noteaza WSJ, a fost foarte reticenta in a obliga investitorii privati sa-si asume pierderi si chiar oficialii germani admit ca o astfel de intelegere ar fi dificil de obtinut. Totodata, va fi nevoie de stimulente majore pentru a impinge creditorii sa accepte schimbul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri