Ratingul va fi imbunatatit dupa rezolvarea defaultului (incapacitatii de plata), dar probabil nu la nivelul actual "AAA", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Agentia are totusi convingerea ca autoritatile americane vor ajunge la un acord de majorare a plafonului de indatorare a Statelor Unite, problema care risca in prezent sa blocheze finantele tarii.

Fitch analizeaza intr-un raport implicatiile blocajului politic din SUA privind plafondul de indatorare asupra ratingului suveran al tarii.

"Incapacitatea de a majora la timp plafonul de indatorare ar implica o criza de guvernanta care ar putea pune in pericol ratingul "AAA" al Statelor Unite (cea mai ridicata treapta din categoria recomandata pentru investitii), a declarat David Riley, seful departamentului ratinguri suverane al Fitch.

Citeste si:

El a aratat ca un default al Statelor Unite, cel mai mare datornic al lumii si emitent al principalei monede folosite la rezervele valutare mondiale, ar fi un eveniment extraordinar care ar pune in pericol stabilitatea financiara inca fragila a SUA si a intregii lumi, in special in contextul crizei datoriilor din Europa.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari.

Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care vor permite guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august.