Un efect de "domino" cauzat de restructurarea datoriei Greciei ar genera si noi presiuni de apreciere asupra francului elvetian, a avertizat Jordan, potrivit Mediafax.

Temerile privind datoriile statelor de la periferia zonei euro au impins francul la o cotatie record fata de euro in acest an, iar exportatorii elvetieni s-au plans in privinta marjelor de profit, situatie care a determinat banca centrala sa pastreze dobanda de politica monetara la un nivel scazut.

"Atata timp cat sunt afectate doar statele de la periferie, riscurile sunt limitate. Dar bancile elvetiene au multe investitii in strainatate, mai ales in statele cu piete financiare dezvoltate. Daca intregul sistem financiar ar fi afectat, consecintele ar fi severe pentru Elvetia", a afirmat Jordan pentru cotidianul Der Sonntag.

Elvetia a trebuit sa sprijine financiar UBS in timpul crizei, iar autoritatile elvetiene sustin introducerea unor standarde mai dure privind capitalul UBS si Credit Suisse, peste nivelul prevazut de reglementarile Basel III.