Sprijinul Statelor Unite asigura practic victoria lui Lagarde in fata guvernatorului bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, despre care secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a afirmat anterior ca are "o candidatura puternica si credibila".

Geithner a declarat marti ca "talentul exceptional si experienta vasta a lui Lagarde" vor asigura o "conducere exceptionala a FMI, in perioada critica prin care trece economia mondiala".

Rusia va vota pentru candidatura lui Christine Lagarde la functia de director general al FMI, a declarat, marti, ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin.

Cele doua anunturi au avut loc in aceeasi zi in care Consiliul Executiv al FMI se reuneste pentru a incerca sa ajunga la un consens privind desemnarea noului director, fara sa aiba insa loc un vot oficial.

Citeste si:

Consiliul Executiv al FMI are 24 de membri care reprezinta cele 187 de tari membre ale Fondului. Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial.

Consiliul a anuntat, la inceputul procesului de selectie a unui nou director general, ca vrea sa desemneze un succesor inainte de 30 iunie.

Saptamana trecuta, dupa intervievarea celor doi candidati, forul a stabilit ca va discuta decizia in sedinta din 28 iunie.

Board-ul FMI vrea sa ajunga la un consens intre cei 24 de membri, pentru a evita un vot oficial care sa deseneze o majoritate si o opozitie.