Italia ar putea alege sa nu cotizeze la urmatoarea transa din imprumutul pentru Grecia

Cresterea costurilor de imprumut ale Italiei ar putea determina guvernul sa nu participe la urmatoarea transa din finantarea externa acordata de statele din zona euro Greciei, programata pentru luna septembrie, au declarat pentru Reuters surse oficiale europene, informeaza Mediafax.

Intr-o conferinta cu oficiali din zona euro din domeniul finantelor sustinuta joi, in care s-a discutat despre urmatoarea transa pentru statul elen, guvernul italian a anuntat ca ar putea face uz de optiunea de "step-out" (iesire pentru scurt timp) in septembrie daca propriile costuri de imprumut vor depasi dobanzile finantarii acordate Greciei.

"Nu au luat inca o decizie", a declarat o sursa europeana apropiata discutiilor.

Costurile de imprumut ale Italiei au crescut la o emisiune de obligatiuni derulata joi, din cauza temerilor investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si impasul politic din SUA pe tema deficitului bugetar si plafonului datoriei de stat.

Potrivit acordului de asistenta externa pentru Grecia, o tara din zona euro ale carei costuri de imprumut sunt mai ridicate decat dobanda finantarii externe acordate statului elen poate sa opteze sa nu participe la una sau mai multe plati, sau sa ceara compensatie de la celelalte guverne participante pentru a nu iesi in pierdere. In ambele cazuri, celalalte tari din zona euro trebuie sa acopere diferentele.

"Nu este o intrebare care are nevoie de un raspuns chiar acum. Trebuie sa vedem care vor fi costurile de finantare la momentul platii transei. Este o problema potentiala, nu una reala", a adaugat sursa citata.

Un alt oficial european apropiat discutiilor a confirmat ca Italia ia in calcul neparticiparea la urmatoarea transa, in functie de costurile de finantare.

Urmatoarea transa pentru Grecia, programata pentru septembrie, este in valoare de 8 miliarde euro, 5,8 miliarde euro din partea guvernelor din zona euro si 2,2 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI).
Liderii zonei euro au decis joia trecuta ca urmatoarea transa din imprumutul pentru Grecia va fi gestionata de Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF). Anterior, conform acordului incheiat anul trecut cu Grecia, ajutorul acordat de partenerii din zona euro era sub forma de imprumuturi bilaterale.

Dificultatea organizarii unui nou program de finantare pentru Grecia intr-un timp atat de scurt, pana la transa din septembrie, ar putea impune insa ca plata sa fie facuta tot prin imprumuturi bilaterale, intarziind interventia EFSF pana la urmatoarea scadenta.

Pentru a organiza un plan de finantare a Greciei prin EFSF, liderii zonei euro trebuie sa cunoasca marimea si structura schimburilor de obligatiuni care urmeaza sa fie oferite de statul elen creditorilor privati pana la inceputul lunii septembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Tom Hanks, după COVID-19: Nu am nici un respect pentru cei care nu poartă mască
Setari Cookie-uri