Astfel, avansul raportat de cheltuielile de consum in primul semestru din 2011 reprezinta cel mai mare avans din ultimii aproape cinci ani. Cu toate acestea, ultimele evenimente economice din UE ar putea duce la o inrautatire a perspectivelor pentru restul anului.

Potrivit Visa Europe, cheltuielile de consum s-au majorat pentru sapte trimestre consecutive. In perioada aprilie – iunie, cea mai rapida crestere a cheltuielilor de consum s-a inregistrat in Europa Centrala si de Est, un ritm de crestere de doua cifre fiind raportat in Letonia (12,6%) si Estonia (10,2).

Totodata, datele din Cehia (8,9%), Polonia (7%), Slovacia (6,6%) si Lituania (6,5%) au indicat un avans anual puternic.

In ceea ce priveste marile economii din UE, un ritm de crestere mai modest s-a inregistrat in Franta (2,6%) si Germania (3,4%), in timp ce Spania a raportat un avans peste asteptari de 4,3%.

Citeste si:

„Consumatorii din statele cu probleme, de la “periferia” Uniunii Europene, inclusiv Portugalia si Irlanda, si-au redus cheltuielile. Dupa un an in care s-au inregistrat contractii severe, nivelul cheltuielilor din Grecia, o tara afectata de masuri de austeritate, a ramas in mare neschimbat in trimestrul al doilea”, se arata in Barometrul cheltuielilor de consum din UE.

Mai mult de un euro din opt se cheltuieste in Uniunea Europeana de pe un card Visa, peste 70% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit.

Cheltuielile neajustate pe cardurile Visa din Uniunea Europeana si-au mentinut ritmul de crestere de doua cifre, avansand cu 13,4% in trimestrul al doilea, la 254 miliarde de euro platiti pe parcursul celor trei luni.

In Europa, sunt peste 430 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La finele lunii martie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1,6 mii de miliarde de euro. 12,5% din cheltuielile de consum din Europa au fost facute cu un card Visa si peste 70% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri Visa de debit