Planul va stabili niveluri minime ale taxelor pe tranzactii financiare in cele 27 de state membre ale Uniunii Eurpene, a anuntat executivul comunitar. Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele cu instrumente derivate cu 0,01%.

Taxa are ca tinta companii din sectorul financiar, intre care bancile, firmele de investitii, companiile de asigurari, fondurile de pensii, brokerii si fondurile de hedging, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisia a precizat ca incearca sa protejeze populatia si afacerile mici de aceasta taxa, sustinand ca bancile ar putea impune comisioane "neexcesive", de exemplu 10 euro la o achizitie de actiuni in valoare de 10.000 de euro.

Citeste si:

"Taxa ar asigura ca sectorul financiar ar aduce o contributie cinsitita intr-o perioada de consolidare fiscala", se arata in comunicatul Comisiei. Statele memebre vor discuta propunearea inainte ca aceasta sa fie prezentata la o reuniune a G20 in noiembrie.

Impactul pe termen lung al taxei ar fi de 0,5% din PIB, potrivit estimarilor executivului comunitar si ar afecta comportamentul din piata financiara, inclusiv unele modele de business, precum tranzactiile automate si foarte frecvente.

Anuntul CE vinde in urma unei propuneri de anul trecut care nu a reusit sa obtina sprijinul statelor UE.