Grupul financiar franco-belgian Dexia va fi divizat in doua entitati, procedura prin care vor fi separate activele "toxice" ale bancii, iar activele "bune" vor fi vandute pana la sfarsitul acestui an, potrivit ziarului belgian De Standaard, preluat de Reuters.
Dexia a resimtit presiuni tot mai dure pe pietele financiare din cauza expunerii pe datoria de stat a Greciei, iar Consiliul de Administratie al bancii s-a reunit luni intr-o intalnire de urgenta care a durat pana marti dimineata in incercarea de a gasi o solutie pentru problemele grupului, informeaza Mediafax.

Actiunile Dexia au scazut luni cu peste 10%, dupa ce Moody's a lansat avertismente privind lichiditatea bancii in contextul expunerii pe Grecia.

Dexia, care a primit un ajutor de stat de sase miliarde euro in timpul crizei financiare din 2008-2009, isi finanteaza o mare parte din creditele pe termen lung acordate autoritatilor publice prin imprumuturi pe termen scurt.

Acest model de business a generat probleme grave in timpul crizei din 2008-2009, cand pietele de credit au inghetat.

Prima faza a planului de separare a Dexia consta in separarea creditelor noi catre municipalitatile franceze intr-o banca noua, constituita in Franta, au declarat pentru De Standaard surse apropiate situatiei.

Operatiunile "sanatoase", precum divizia turca Denizbank, Dexia Asset Management si investitiile din Canada vor fi vandute separat, potrivit ziarului belgian.

Dexia Bank Belgium ar putea de asemenea sa fie vanduta pana la sfarsitul acestui an, in timp ce operatiuni ca Dexia Credit Local, Crediop (Italia) si Sabadell (Spania) vor fi consolidate intr-o "banca de active toxice", care ar primi garantii de la guvernele Belgiei si Frantei.

Dexia detinea la jumatatea anului obligatiuni de stat grecesti in valoare totala de 3,8 miliarde euro si avea o expunere de 4,8 miliarde euro pe Grecia, ambele valori fiind mai mari decat capitalizarea grupului, de 2,5 miliarde euro.

Banca a constituit in iulie provizioane de 338 milioane euro pentur a acoperi o pierdere de 21% din expunerea pe Grecia, convenita cu UE si FMI, insa piata abunda de speculatii ca detinatorii privati de obligatiuni de stat elene ar putea suporta, in final, o pierdere de circa 50%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri