„Ceva similar se intampla in vest. Am avut o criza financiara in care pietele chiar s-au prabusit, insa au fost tinute in viata de catre autoritati. Oamenii nu realizeaza ca pietele chiar s-au prabusit”, a declarat Soros intr-un interviu acordat Boomberg TV si preluat de Financial Post.

Indicele global MSCI World Index a cazut cu 15% din luna iulie pana in prezent, pe fondul temerilor privind un posibil faliment al unei tari europene care ar putea sa declanseze un efect de contagiuni in Uniune. Soros, al carui fond de hedging (Quantum) a generat randamente in medie de 20% pe an din 1969, spune ca nu este sigur cum ar putea sa fie rezolvate problemele din Europa.

„Nu este usor. Este multa incertitudine si nici mie nu imi sunt destul de clare lucrurile”, mentioneaza Soros.

Soros s-a nascut in Ungaria si a sustinut opozita impotriva regimului comunist rusesc, pana cand acesta a cazut, in 1991. Doi ani mai tarziu, investitorul, care acum are 81 de ani, a fondat Institutul pentru o Societate Deschisa a carui scop a fost de a ajuta fostele tari comuniste sa faca tranzitia spre democratie.

Citeste si:

Cea mai mare greseala dupa inghetarea creditarii din 2008 a fost reprezentata de esecul impunerii unor legi care sa reglementeze bancile si institutiile financiare din intreaga lume, considera Soros. El adauga ca, desi pietele s-au integrat tot mai mult in ultima perioada, natiunile individuale si-au impus propriile reguli, care au permis ca indepartarea fata de reglementari sa se intinda ca un virus.

„Reglementarea este foarte dificila si nu am rezolvat deloc aceasta problema. Abia am inceput acest proces si nu facem progrese prea mari”, spune George Soros.

Sursa imagine: Flickr / World Economic Forum