Deficitul din anul fiscal incheiat la 30 septembrie este al doilea din istorie, dupa cel din 2009, de 1.420 miliarde de dolari, respectiv 10% din PIB, cel mai ridicat din 1945, scrie Mediafax.

In anul fiscal 2010, SUA a inregistrat un deficit de 1.290 miliarde de dolari al bugetului federal, reprezentand 9% din PIB.

Deficitul federal din luna septembrie a crescut la 64,6 miliarde de dolari, de la 34,6 miliarde de dolari in aceeasi luna a anului trecut.

"E multa cerneala rosie pe bilantul guvernului, iar Congresul pare ca nu are idee cum ar putea s-o faca sa dispara", a aratat economistul sef al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ New York, Chris Rupkey.

Citeste si:

Administratia SUA a delegat in august un comitet de 12 membri, care functioneaza sub autoritatea Congresului, sa gaseasca metode de economisire a 1.500 miliarde de dolari la bugetul federal in urmatorii zece ani. Masura face parte din acordul de ridicare a plafonului datoriei de stat incheiat in august.

Daca Congresul nu va reactiona la recomandarile comitetului pana pe 23 decembrie, acordul prevede declansarea unor "taieri" automate.

Sedintele comitetului s-au concentrat pana acum pe reducerea cheltuielilor in sectoare care reprezinta insumat 12% din bugetul federal, potrivit unor surse apropiate Congresului.