Premierul italian Silvio Berlusconi intentioneaza sa ramana premier si a cerut ca Italia sa fie monitorizata periodic de Fondul Monetar International (FMI) in eforturile de reducere a datoriilor, refuzand insa o oferta de asistenta financiara venita din partea institutiei, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

"Monitorizarea nu a fost impusa, a fost solicitata. FMI va evalua trimestrial a treia mare economie din zona euro", a afirmat Berlusconi intr-o conferinta de presa la Cannes, adaugand ca vanzarile actuale de obligatiuni italiene reprezinta "o tendinta temporara".

Berlusconi este supus unor presiuni tot mai mari in Italia si strainatate pentru consolidarea bugetului, dar eforturile sale au inregistrat joi o lovitura, cand cel putin doi parlamentari ai puterii au trecut la opozitie.

Un numar de opt membri ai coalitiei guvernamentale au cerut schimbarea guvernului, punand in pericol majoritatea in Parlament, potrivit Corriere della Sera.

"Berlusconi ar trebui sa demisioneze imediat pentru a evita ca tragedia greaca sa se transforme intr-o tragedie italiana, mult mai serioasa si cu consecinte mult mai grave pentru zona euro. Berlusconi ar putea ramane in istorie ca arhitectul coborarii Italiei intr-un infern economic", a declarat Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities in Londra.

Berlusconi a reiterat vineri ca nu va demisiona, dar ca este absolut obligatoriu un vot de incredere in Parlament in aceasta luna referitor la cresterea economica si masurile de austeritate promise Uniunii Europene saptamana trecuta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
CORONAVIRUS | Nici o altă criză nu a afectat emisiile de CO2 ca această pandemie
Setari Cookie-uri