Fitch Ratings va retrograda ratingul Italiei la cel mai redus nivel recomandat pentru investitii, daca tara va pierde accesul pe pietele financiare, dar agentia a precizat ca aceasta varianta nu face parte din scenariul sau de baza, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Italia se afla probabil in recesiune si este imperativ sa aiba in continuare posibilitatea de a accesa pietele, avand in vedere ca anul viitor urmeaza refinantari mari de obligatiuni, potrivit agentiei de evaluare financiara.

Fitch a retrogradat luna trecuta ratingul Italiei de la "AA-" la "A+", cu perspectiva negativa.
Noul premier italian, Mario Monti, a declarat ca Italia, a treia mare economie din zona euro, se afla intr-o situatie de urgenta si a promis ca va aplica reforme ample dar corecte pentru a scoate tara din criza financiara.

Potrivit Fitch, guvernul de tehnocrati condus de Monti trebuie sa aplice reforme fiscale si structurale, dar declinul economic din Italia si Europa ii va complica sarcina.

"Italia se afla probabil in recesiune, iar declinul activitatilor in zona euro afacut sarcina noului guvern de la Roma mult mai dificila", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Sprijinul politic si social pentru reforme va fi dificil, in fata cresterii somajului, considera Fitch.
Agentia a aratat ca randamentul obligatiunilor italiene a urcat la un nivel care, daca va continua, va plasa datoria publica pe un traseu nesustenabil.

Randamentul obligatiunilor pe termen de 10 ani a scazut usor in cursul dupa-amiezii, la 6,9%, de la 7,1% in prima parte a tranzactiilor, nu departe de nivelul care a obligat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara sprijin extern.

Italia trebuie sa refinanteze anul viitor obligatiuni pe termen mediu de 193 miliarde de euro, dintre care 36 de miliarde de euro numai in februarie, astfel incat accesul pe piata este imperativ, a aratat Fitch.

Agentia considera totusi ca institutiile europene si cele internationale vor interveni pentru a preveni o criza de lichiditati in tari de importanta sistemica precum Italia.

Foto: agerpress / ap


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Setari Cookie-uri