Lantul slabiciunilor: S&P retrogradeaza ratingul Belgiei

Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat ratingul Belgiei cu o treapta, de la nivelul "AA+" la "AA", cu perspectiva negativa, din cauza amplificarii riscurilor la adresa finantelor tarii, informeaza Mediafax.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la "A1+", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Retrogradarea ratingului reflecta cresterea riscurilor de finantare si a probabilitatii ca sectorul financiar belgian sa aiba nevoie de sprijin guvernamental.

Datoriile generale guvernamentale nete sunt asteptate sa ajunga la circa 93% din PIB la sfarsitul acestui an, iar sprijinul pentru sectorul financiar ar putea urca ponderea datoriilor la peste 100% din PIB, potrivit S&P.

Agentia atrage atentia asupra pozitiei bugetare a guvernului si a probabilitatii mari de incetinire a cresterii economice, avand in vedere procesul de restrangere a creditatii in sectorul financiar european.

Cu o pondere a exporturilor de 80% din PIB, Belgia este una dintre cele mai deschise economii din zona euro si foarte expusa la scaderea cererii externe.

S&P a mentionat totodata si problema capacitatii guvernului de a reactiona la posibilele presiuni economice interne si externe, care este constransa de esecurile repetate de a forma un nou guvern, in ultimul an si jumatate.

Eexcutivul interimar a luat masuri temporare de a imbunatati situatia fiscala in 2011, dar nu are mandatul de a aplica reforme fiscale si structurale profunde, se arata in comunicat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri