Bofinger vrea ca Europa sa inceapa sa emita obligatiuni comune pentru statele din zona euro si considera ca BCE ar trebui sa cumpere masiv obligatiuni de stat fara a steriliza operatiunile pe piata secundara, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Practic, economistul recomanda ca BCE sa inceapa acelasi tip de "relaxare cantitativa" derulata in ultimii trei ani de bancile centrale din SUA si Marea Britanie.

"Cred ca, daca BCE nu va interveni, daca nu vor exista eurobonduri (obligatiuni comune ale zonei euro), vom ajunge la un dezastru adevarat. Vom asista la prabusirea pietelor financiare. Am trece printr-o recesiune foarte, foarte dura in intreaga Europa. Am avea o perioada lunga cu somaj foarte ridicat pe intreg continentul. Bancile vor da faliment, oamenii isi vor pierde banii", avertizeaza economistul german intr-un interviu acordat postului irlandez RTE.

Citeste si:

Cancelarul german Angela Merkel respinge implicarea BCE intr-un mod mai agresiv in combaterea crizei, desi obligatiunile de stat din zona euro sunt din vara tinta unor atacuri speculative dure pe piete, care imping dobanzile platite de unele tari la niveluri nesustenabile.

Germania nu a reusit saptamana trecuta sa plaseze pe piata o treime din obligatiunile cu maturitatea la 10 ani prin care dorea sa se imprumute cu 6 miliarde euro. Investitorii au considerat prea redus randamentul (dobanda) oferit de Berlin.

"Ar fi un dezastru daca aceasta strategie, care in fapt nu este o strategie, va mai continua pentru cateva luni. Daca acest atac asupra obligatiunilor nu va fi oprit, va pune in pericol stabilitatea sistemului financiar european si a celui global. Este nevoie cu siguranta de o interventie hotarata a BCE. BCE nu are nevoie de acordul vreunui guvern", a spus Bofinger.