Estimarea de crestere economica a Frantei pentru acest an a fost redusa la jumatate de catre guvernul de la Paris, la 0,5%, ceea ce va avea un impact bugetar de circa 5 miliarde de euro, a declarat luni premierul Francois Fillon, transmite AFP.

Noile previziuni de crestere vor fi incluse intr-un buget rectificativ care va fi prezentat in februarie in consiliul de ministri, a spus Fillon intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax.

Rectificarea bugetara are rolul punerii in practica a unui plan de relansare economica anuntat duminica de presedintele Nicolas Sarkozy, care prevede in primul rand majorarea taxei pe valoarea adaugata pentru compensarea unei atenuari a costurilor sociale suportate de companii si infiintarea unei taxe pe tranzactiile financiare.

"Am spus ca asteptam rezultatele pentru trimestrul patru inainte de a revizui estimarile. Am redus prognoza de la 1%la 5%, chiar daca se vad semne pozitive in Europa", a explicat premierul.

El a adaugat ca zona euro si in special Franta vor reveni la crestere inainte de sfarsitul primului semestru, in special datorita masurilor adoptate din decembrie de statele si bancile centrale europene.

Fillon a spus ca cresterea mai lenta va avea un impact de 5 miliarde de euro, dar bugetul conceput cu prudenta are capacitatea sa absoarba aceasta pierdere, astfel incat nu vor exista costuri suplimentare pentru francezi.

Premierul a aratat ca reducerea veniturilor va fi compensata de rezultatele bune referitoare la deficitul bugetar, obtinute in 2011.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Echipa Charlie Hebdo face urmatoarea editie in redactia Liberation