Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a avertizat joi asupra unei cresteri a inflatiei in Statele Unite ale Americii si a spus ca s-ar putea sa fie nevoie de o serie de ajustari ale politicii monetare, informeaza agentia EFE.
Intr-o audiere inaintea Comitetului Economic al celor doua Camere ale Congresului american, Bernake a reamintit ca Comitetul de Piata Deschisa al Rezervei Federale a luat in calcul, la ultima sa reuniune, ”posibilitatea unei cresteri a inflatiei subiacente - fara energie si alimente- ca fiind un risc".

De aceea, 'consider ca o oarecare ajustare a politicii (monetare) ar putea fi necesara', a spus presedintele Fed.

"In opinia mea, datele adunate de la acea reuniune nu au schimbat considerabil evaluarea riscurilor", a subliniat Bernanke.

Aceasta evaluare pare sa sprijine previziunile de crestere cu 0,25 las suta a ratelor dobanzilor la urmatoarea reuniune a comitetului, din 10 mai.

Dar, un mare semn de intrebare se ridica in legatura cu ceea ce va face banca centrala dupa aceasta data. Bernanke a spus ca ciclul de ajustari, initiat in iunie 2004, ar putea fi intrerupt.

"Intr-un anumit moment din viitor, Comitetul ar putea decide sa nu ia nici o masura la urmatoarele reuniuni pentru a lasa sa treaca mai mult timp in vederea primirii de informatii asupra perspectivelor economice", a explicat Bernanke.

Bursa de pe Wall Street a deschis joi in crestere, deoarece analistii au considerat aceste declaratii drept un semnal pentru o posibila pauza in campania de crestere a pretului banilor.

Aceasta campanie a dus ratele interbancare pe termen scurt pana la 4,75 la suta, dupa 15 cresteri succesive de 0,25 la suta.

In interventia sa, Bernanke a oferit o viziune in general pozitiva asupra perspectivelor economice ale tarii.

"Pare ca este rezonabil sa ne asteptam la o moderare a cresterii economice, care va capata un ritm mai sustinut pe masura ce trece anul", a spus presedintele Fed senatorilor.

Un sector care da semnale de incetinire a ritmului de crestere este cel imobiliar, unde exista riscul unei incetiniri mai pronuntate, ceea ce va aduce prejudicii cresterii din acest an si din cel urmator, a explicat Bernanke.

Pretul petrolului reprezinta, de asemenea, o preocupare, desi pana acum a avut un efect limitat asupra preturilor altor produse. Totodata, acesta a alertat asupra riscului ca o crestere a cererii sa permita companiilor sa transfere consumatorilor o parte mai mare din costurile pentru energie.

Alte probleme ar putea fi, in opinia sefului american al finantelor, deficitul fiscal si cel de cont curent. Acesta a adaugat ca se preconizeaza o majorare substantiala a cheltuielilor federale pentru serviciile de sanatate.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, care a ajuns anul trecut la 6,5 la suta din Produsul Intern Brut, Bernanke a spus ca pana in prezent SUA nu au avut probleme in atragerea capitalurilor straine pentru finantare. Totusi, aceasta tendinta nu "poate dura la nesfarsit'. Pe masura ce strainii vor acumula active in dolari se va apropia ziua cand nu vor mai dori sa-si sporeasca portofoliul de investitii, a mai spus presedintele Fed.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri