Grupul rus Gazprom a confirmat, joi, ca a obtinut controlul asupra a 51 la suta din actiunile obisnuite North European Gas Pipeline Co. (NEGP), operatorul viitorului gazoduct ce va traversa Marea Baltica, informeaza Rompres. Participatia a fost transferata catre Gazprom de la ZGG GmbH, o companie din Germania afiliata grupului Gazprom.

Conducerea grupului rus a confirmat oficial tranzactia miercuri seara, desi transferul a avut loc in urma cu aproximativ o luna, la data de 10 aprilie 2006, fiind inscris deja in bilantul companiei.

In luna noiembrie 2005 grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, si companiile germane de utilitati E.ON Ruhrgas AG si Wintershall AG (filiala a concernului BASF), au semnat un acord preliminar in virtutea caruia firma ZGG GmbH, filiala a Gazprom, a devenit actionar al operatorului NEGP.

In acelasi timp, acordul prevedea cedarea actiunilor controlate de ZGG GmbH catre Gazprom, dupa ce consiliul director al holdingului rus isi va da acordul pentru aceasta tranzactie, lucru care s-a intamplat la data de 26 februarie 2006.

Societatea mixta ruso-germana North European Gas Pipeline Co. (NEGP) a fost infiintata pentru a construi un gazoduct destinat transportului gazelor naturale din portul rus Vyborg in regiunea Greifswald din Germania, proiect cu o valoare estimata de 4,7 miliarde euro.

Constructia conductei a inceput anul trecut, urmand ca la sfarsitul primei faze a proiectului sa poata fi transportate 27,5 miliarde metri cubi de gaz natural pe an, pentru ca la sfarsitul lucrarilor sa se ajunga la o capacitate de 55 miliarde metri cubi de gaz natural pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »