Grupul rus Gazprom a trimis Ucrainei o factura de 7 miliarde de dolari pentru gazele contractate, dar neconsumate in 2012, a declarat un purtator de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz, Elena Iurieva, transmite RIA Novosti.

"Exista o astfel de factura", a spus Iureva, adaugand ca Ucraina a platit pentru 24,9 miliarde de metri cubi de gaze consumate anul trecut.

Iureva a precizat ca Naftogaz Ukraina considera ca si-a indeplinit toate obligatiile financiare catre Gazprom pentru 2012.

"Am platit la timp pentru toate gazele naturale livrate de Gazprom", a spus ea.

Rusia si Ucraina se afla in disputa in privinta livrarilor de gaze inca de cand cele doua state au semnat un contract in 2009. Contractul stipuleaza ca Ucraina trebuie sa plateasca minim 33,3 miliarde de metri cubi de gaze.

Contractul prevede corelarea pretului gazelor cu cel al petrolului, care a crescut puternic din 2009, majorand semnificativ facturile suportate de Ucraina.

Autoritatile de la Kiev sustin ca acest contract este nedrept si au insistat atat pentru reducerea pretului, cat si al volumului de gaze importate.

Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru depasirea atributiilor in semnarea acestui contract.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si