Banca centrala din Cipru a numit luni un administrator special insarcinat cu lichidarea bancii Laiki, a doua ca marime din tara, stabilita in planul de salvare a tarii, relateaza AFP.

Grupul Laiki este prezent pe piata din Romania printr-o banca de dimensiuni mici, Marfin Bank. Marfin are credite acordate de circa 370 milioane de euro si depozite atrase de la clientela de aproximativ 180 mil. euro, potrivit Mediafax.

Intr-un comunicat al bancii centrale cipriote se arata ca Andri Antoniades a fost numita administrator special pentru restructurarea bancii Laiki.

"Este membra a Institutului expertilor contabililor autoizati, cu 28 de ani de experienta in domeniul bancar, 25 la HSBC, din care cinci ca director si trei ca director al NBG Cyprus", potrivit bancii centrale.

Acordul de salvare a Ciprului a fost incheiat in noaptea de duminica spre luni, la Bruxelles, cu liderii zonei euro si FMI, si prevede inchiderea Laiki Bank (Popular Bank).

Potrivit acordului, banca va fi scindata intr-o "banca rea", care va fi treptat desfiintata, si o "banca buna", care va include depozitele garantate, in valoare de pana la 100.000 de euro.

Masura va avea ca efect restrangerea considerabila a sectorului bancar cipriot, considerat supradimensionat in raport cu economia insulei, avand in vedere ca este de opt ori marimea PIB-ului.

Cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, va prelua apoi depozitele garantate ale Laiki Bank, precum si o datorie de 9 miliarde de euro a Laiki catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro.

Bank of Cyrpus este la randul ei prezenta pe piata din Romania, sub nume propriu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Imobiliarium: Reducerea vanzarilor de locuinte apasa asupra preturilor