Actiunile Bank of China, al doilea grup bancar chinez, au crescut joi cu 14 procente in prima zi de la introducerea pe bursa, investitorii din intrega lume manifestand un interes crescut pentru societatile bancare din China, informeaza Reuters.

Actiunile Bank of China au devenit cele mai tranzactionate la bursa de la Hong Kong, pretul acestora crescand de la pretul initial de pornire de 2,95 dolari Hong Kong (0,38 dolari SUA) pana la 3,38 dolari Hong Kong (0,43 dolari SUA). Cel de al doilea grup bancar chinez a vandut aproximativ 25,57 miliarde actiuni, sau aproximativ 10,5 la suta din capitalul sau actionar. Oferta a fost supra-subscrisa, adunand aproximativ 9,7 miliarde dolari, ceea ce o transforma in cea mai mare oferta publica initiala de actiuni (IPO) din ultimii sase ani. Daca va fi utilizata si extraoptiunea, cum se si astepta de fapt, valoarea totala a acestei oferte publice ar putea trece de 11,2 miliarde dolari si, in consecinta, ar trece de pe locul sase pe locul patru la nivel mondial.

Potrivit sursele bursiere, investitorii au fost atrasi de brandul Bank of China si faptul ca pretul ofertei publice initiale a fost mai scazut comparativ cu cel al rivalilor China Construction Bank si Bank of Communications. La debutul sau la bursa, in luna octombrie 2005, China Construction Bank a strans 9,2 miliarde dolari, insa, in prezent, actiunile sale se tranzactioneaza la un pret cu 43,6 procente mai mare decat cel oferit initial. Analistii se asteapta la un nou record pentru sfarsitul acestui an cand Industrial and Commercial Bank of China, cel mai mare grup bancar chinez, isi va face debutul la bursa, fiind posibil sa stranga aproximativ 12 miliarde dolari.

Anul trecut, un consortiu de banci internationale, condus de Royal Bank of Scotland, a platit trei miliarde de dolari pentru un pachet de 10 procente din actiunile Bank of China. Fondata in anul 1912, Bank of China are active de 4.700 miliarde yuani (586 miliarde dolari), 560 oficii bancare in 25 de tari. Cu toate acestea, banca are probleme cu creditele neperformante, in anul 2003 acestea reprezentand 33 de procente din valoarea totala a creditelor. Banca sustine ca, dupa un pachet financiar acordat de stat, procentul creditelor neperformante a scazut pana la 4,4 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri