Zeci de mii de manifestanti din partea opozitiei s-au adunat marti seara in fata Adunarii nationale constituante tunisiene pentru a cere demisia guvernului condus de islamistii Ennahda, transmite AFP.

In jurul orei locale 22:20 (00:20, ora Romaniei), aproximativ 40.000 de mii de manifestanti se aflau deja la fata locului, conform declaratiilor unui politist aflat sub anonimat. Coalitia heteroclita a opozitiei care a organizat aceasta manifestatie pe timpul noptii din cauza Ramadanului, a declarat pentru presa ca intre 100.000 si 200.000 de oameni au participat la adunare, relateaza Mediafax.

Protestatarii purtau drapele nationale si scandau "poporul vrea inlaturarea regimului" sau "guvernul va cadea astazi".
Numerosi manifestanti aveau de asemenea portrete ale deputatului de opozitie Mohamed Brahmi, al carui asasinat la 25 iulie se afla la originea crize, si ale opozantului Chokri Belaid, ucis acum sase luni, la 6 februarie.

"Chokri Belaid ne-a lasat o mare realizare, dragostea sa pentru acest popor care astazi a venit cu miile pentru a ii onora memoria", a declarat, in cadrul acestei manifestatii, Besma Khalfaoui, vaduva opozantului.

"Este o adunare (...) pentru speranta intr-o a doua republica in care obiectivele revolutiei (din ianuarie 2011) sa fie realizate", a apreciat la randul sau Mohsen Marzouk, unul dintre liderii partidului Nidaa Tounes.

Opozantii Ennahda, partidul islamist aflat la putere, solicita in special demisia guvernului. O parte dintre acestia vor si dizolvarea Adunarii nationale constituante ale caror lucrari sunt paralizate de mai multe luni.

Islamistii au respins in bloc aceste revendicari, propunand in schimb marimea coalitiei guvernamentale si alegeri in decembrie.

Presedintele ANC, Mustapha Ben Jaafar, a anuntat marti seara suspendarea lucrarilor Constituantei pana cand fortele opozante se vor aseza la masa negocierilor.

Partidul islamist Ennahda nu a reactionat in cursul serii, in timp ce in randurile opozitiei s-a vorbit despre o decizie pozitiva dar insuficienta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ordonanta pentru ridesharing va fi adoptata astazi