Febra achizitiilor in industria farmaceutica europeana este in toi. Dupa ce Grupul GlaxoSmithKline (GSK) si-a anuntat intentia de a oferi peste 15 miliarde de dolari pentru preluarea diviziei Pfizer din domeniul medicamentelor, Bayer a reusit sa preia controlul asupra producatorului Schering, valoarea tranzactiei fiind net superioare celei anuntate de GSK
Grupul farmaceutic german Bayer AG achizitionat 21,8% din producatorul german de medicamente Schering AG, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 17,1 miliarde de euro. Negocierile s-au intins pe mai multe luni, Bayer purtand tratativele cu Merck KgaA, detinatorul pachetului de actiuni, care este cea mai veche afacere farmaceutica din lume, fiind fondata in 1668 in Germania.

Acordul dintre cele doua companii a survenit unei majorari de capital in forta realizata de Merck care si-a crescut cota la 21,8% in speranta obtinerii unei oferte mai bune pentru Schering. In replica Bayer a intentat un proces in SUA grupului Merck, negocierile intense purtate in ultimele zile ducand la aceasta tranzactie si la retragerea plangerii depuse de Bayer. In urma deal-ului Merck s-a retras complet din actionariatul producatorului Schering. Bayer in schimb este in acest moment actionarul majoritar al Schering AG dupa ce a mai achizitionat un pachet de 11,4% detinut de asiguratorul german Allianz.

Bayer a obtinut controlul asupra laboratoarelor Schering, cunoscut in special pentru medicamentele care trateaza scleroza si pentru anticonceptionalul Yasmin care a transformat compania germana in cel mai mare producator de contraceptive orale din lume. Cele mai renumite produse ale Bayer sunt aspirina sa, antibiioticul Cipro si Levitra, un medicament care trateaza disfunctiile erectile.

Deal-ul incheiat de Bayer reprezinta cea mai importanta achizitie din istoria de 142 de ani a grupului si un este un semnal al consolidarii industriei farmaceutice germane, odinioara numarul unu in lume. Schering a fost fondata in Germania cu 12 ani inaintea Bayer, fiind initial o farmacie. In acest moment a ajuns o corporatie cu aproximativ 25.000 de angajati pe intreg Globul.

Noua companie va purta numele Bayer-Schering Pharmaceuticals, urmand a fi o divizie independenta a Bayer HealthCare, si va avea o cifra de afaceri de 15 miliarde euro, ceea ce o va face una din cele mai importante companii farmaceutice din lume.

Producatorii indieni de medicamente se extind in Europa

Nicholas Piramal Ltd., un important producator indian de medicamente, a anuntat joi ca a ajuns la un acord privind preluarea unei fabrici de medicamente detinuta de gigantul american Pfizer Inc. in Marea Britanie, informeaza Rompres.

Intr-un comunicat remis bursei de la Bombay, Nicholas Piramal a informat ca preluarea fabricii Pfizer de la Morpeth (nord-estul Angliei) ar urma sa-i sporeasca veniturile cu 350 milioane dolari in urmatorii cinci ani. in comunicat nu se face nici o referire la suma platita de Nicholas Piramal pentru aceasta facilitate de productie. Acordul include insa o prevedere conform careia Pfizer va continua sa cumpere medicamente produse la fabrica de la Morpeth pana in anul 2011. Data in functiune in anii 1960, fabrica de la Morpeth produce analgezice, medicamente pentru artrita si ulcer.

Aceasta este a treia achizitie derulata de Nicholas Piramal in Anglia. in anul 2004, compania indiana a preluat activitatile de anestezice ale grupului Rhodia, iar in luna decembrie 2005 a preluat Avecia Pharmaceuticals. In ultima vreme, companiile indiene din sectorul farmaceutic au demarat un adevarat sir de achizitii pe pietele externe. La inceputul acestui an, cel mai mare producator de medicamente din India, firma Ranbaxy Laboratories, a preluat trei producatori europeni de medicamente, printre care s-a numarat si producatorul roman Terapia, in timp ce rivalul Dr Reddy a preluat producatorul german de medicamente Betapharm.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri