Mai mult de jumatate dintre pilotii britanici (56 la suta) au adormit in carlinga, iar, cand s-au trezit, o treime dintre acestia au descoperit ca dormea si copilotul, potrivit unui sondaj publicat vineri de Asociatia Pilotilor Britanici (BALPA), relateaza AFP.

De asemenea, aproximativ 43 la suta dintre piloti recunosc ca in ultimele sase luni au adormit in timpul zborului cel putin o data, din cauza oboselii.

Aproape o jumatate dintre piloti (49 la suta) considera ca oboseala este principala amenintare pentru securitate transportului aerian, potrivit unui sondaj realizat de Institutul ComRes si aplicat unui esantion alcatuit din 500 de piloti.

Rezultatele sondajului au fost publicate dupa ce doi piloti ai unui Airbus, apartinand unei companii britanice, au adormit in timpul zborului, pe 13 august, potrivit unui raport al Autoritatii aviatiei civile din Marea Britanie. Unul dintre piloti a explicat ca inainte de zbor el si colegul sau au dormit numai cinci ore.
Sondajul BALPA a fost publicat in contextul in care, luni, Comisia pentru Transporturi din cadrul Parlamentului European urmeaza sa voteze asupra unui text care reglementeaza orele de lucru si de odihna pentru personalul din cadrul transportului aerian.

BALPA s-a opus acestui document, care prevede o crestere a numarului de ore pe care le poate lucra un pilot.

Londra are optiunea legii...
Citeste si: Londra are optiunea legii martiale in caz de Brexit fara acord

"Oboseala este o provocare majora pentru piloti, care sunt foarte ingrijorati de noile reglementari UE (...). Acestea ar duce la cresterea nivelului de oboseala, unul dintre principalii factori care duc la accidente in transportul aerian", a declarat secretarul general al BALPA, Jim McAuslan.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Brexit: 250 companii vor sa se mute din Marea Britanie in Olanda