Specialistii militari americani au inceput demontarea sistemului antiracheta terestru Aegis din baza companiei Lockheed Martin situata in statul New Jersey pentru a transporta instalatia la baza Deveselu din Romania, unde vor fi stationate elemente ale sistemului antibalistic al NATO.

Potrivit site-ului DefenseNews.com, activitatile pentru demontarea primului sistem terestru Aegis au inceput de cateva zile la poligonul de testare al companiei Lockheed Martin din Moorestown, in New Jersey. Toate componentele sistemului de interceptare si radarului vor fi urcate in 60 de containere care vor fi transportate in Romania.

"Ritmul de lucru este uimitor", a declarat Nick Bucci, director responsabil de testele antiracheta la compania Lockheed Martin, potrivit Mediafax.

Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania), pana in 2018.

Prima dintre cele patru nave militare americane dotate cu sisteme antibalistice conectate la dispozitivul de interceptare al NATO a sosit pe 11 februarie in portul spaniol Rota, unde va fi stationata pentru apararea Europei, anunta Alianta Nord-Atlantica. Potrivit AFP, nava USS Donald Cook, echipata cu interceptoare antiracheta de tip Aegis, a parasit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite si a ajuns la baza navala spaniola Rota, situata in sudul Spaniei, in apropierea Stramtorii Gibraltar.

Citeste si:
Zeci de mii de persoane evacuate si stare de urgenta in California
Incendii in SUA: zeci de mii...

"Pentru prima data, un distrugator al Fortelor Navale americane echipat cu sisteme antibalistice Aegis este stationat permanent in Europa", a declarat marti secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Venirea acestei nave marcheaza o etapa suplimentara pentru NATO, pentru securitatea europeana si pentru cooperarea transatlantica", adauga Rasmussen. In afara de nava USS Donald Cook, in Portul Rota urmeaza sa fie stationate inca trei distrugatoare americane.

Planul "Abordare adaptiva etapizata" prevede instalarea in Europa, pana in 2020, a unor sisteme SM-3 pe platforme antiracheta Aegis si a unor dispozitive antibalistice terestre in Romania si Polonia.

Departamentul Apararii din SUA va solicita Congresului fonduri suplimentare in valoare de 4,5 miliarde de dolari, in urmatorii cinci ani, pentru consolidarea sistemului antibalistic, in contextul planului de reconfigurare a apararii antiracheta prin montarea unor interceptoare pe Coasta de Est. Departamentul american al Apararii a anuntat pe 1 februarie ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.

Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Citeste si:
Mastercard nu lasa Revolut doar pe mana celor de la Visa in SUA
Mastercard nu lasa FinTech-ul...

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania), pana in 2018, si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economist strain: Vreti euro? Doar daca va modernizati economia!