Ministrii de Externe ai statelor membre UE au avertizat Rusia cu privire la riscul unei prabusiri economice a Ucrainei, din cauza cresterii - asimilate unei sanctiuni - cu 80% a pretului la achizitia de gaze naturale rusesti, relateaza AFP.

"Rusia are tot interesul ca Ucraina sa nu se prabuseasca pe plan economic si politic", a declarat seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier intr-o reuniune informala cu omologii sai din cadrul UE, la Atena, scrie Mediafax.

"Rusia joaca un rol important deoarece stabilizarea economica a Ucrainei depinde in parte de preturile energiei furnizate" de catre Moscova, a subliniat Steinmeieir.

"De aceea este necesar sa dialogam cu Rusia, chiar daca avem divergente", a adaugat ministrul german, ale carui ingrijorari erau impartasite de mai multi dintre omologii sai reuniti in capitala greaca.

Rusia a crescut saptamana aceasta pretul pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale livrate fostei republici sovietice de la 268 la 485 de dolari, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.

Citeste si:
Belarus isi securizeaza granita din cauza turismului la Cernobil
Belarus isi securizeaza...

Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a denuntat o decizie "politica", "vizand sa submineze fundamentele economice si sociale ale tarii".

Presedintele companiei ruse Gazprom Alseksei Miller a sporit sambata presiunea, afirmand ca Ucraina ar trebui sa ramburseze 11,4 miliarde de dolari, echivalentul reducerii la pretul gazului livrat in ultimii patru ani, in schimbul mentinerii Flotei ruse la Sevastopol, in Crimeea.

La finalul reuniunii informale de la Atena, sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a indemnat din nou Moscova "sa se angajeze intr-o dezescaladare" cu Ucraina si a reafirmat ca UE este pregatita sa impuna "noi sanctiuni", de ordin economic, in cazul in care criza se agraveaza. "Suntem uniti pentru a infrunta amenintarile adresate Ucrainei", a subliniat Lady Ashton.

Citeste si:
Robinetul rusesc de gaze spre Europa se poate inchide
Se inchide robinetul rusesc...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Urmatorul cel mai probabil conflict Rusia - NATO va fi in Marea Neagra