Guvernul italian si Comisia Europeana spera ca victoria echipei Italiei in finala campionatului mondial de fotbal sa relanseze cresterea economica in peninsula, insa unii experti economici sunt mai putin optimisti.

"Putem sa afirmam in mod sigur ca aceasta (cresterea economica suplimentara n.r.) reprezinta mai mult de o jumatate de procent din PIB, chiar daca nu putem avea o previziune precisa, ar fi imprudent", a declarat, marti, subsecretarul trezoreriei italiene, Mario Lettieri, informeaza NewsIn.

De fapt, ce se asteapta in mod precis in urma victoriei Squadrei Azzurra impotriva Frantei din finala campionatului mondial este o crestere a optimismului consumatorilor, care sa se rasfranga pozitiv asupra nivelului vanzarilor, sustin unii membri ai guvernului italian.

De fapt, primele efecte economice ale victoriei de duminica seara au inceput sa apara. Cursul actiunilor marilor cluburi de fotbal italiene cotate pe bursa din Milano, care se prabusisera in ultimele saptamani ca urmare a scandalului meciurilor trucate, a revenit. Astfel, actiunile clubului Juventus Torino au castigat, luni, 5,7%.

Comisia Europeana spera si ea ca economia italiana va profita de victoria la campionatul mondial. "Cu totii felicitam Italia pentru performanta sa extraordinara. (...) Speram ca aceasta victorie sa dea un imbold economiei italiene", a declarat Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.

Totusi, unii economisti admit posibilitatea ameliorarii moralului consumatorilor, insa nu exista vreo garantie ca ea se va rasfrange asupra nivelului cheltuielilor pentru consum. Iar daca italienii se vor precipita spre magazine sub efectul emotional al victoriei, o vor face pentru a face cumparaturi deja prevazute, deci o crestere astazi va insemna o reducere maine, estimeaza analistii economici.

"Sunt foarte sceptic", afirma economistul bancii UBM, Marco Valli. "imi vine greu sa-mi imaginez de ce firmele ar trebui sa-si mareasca productia sau pentru ce populatia (...) ar cheltui mai mult doar pentru ca Italia a castigat cupa mondiala", a continuat el. Estimarile optimiste iau in calcul efectele cupei mondiale din Franta din 1998, care au accelerat cresterea economica. insa atunci castigatoarea a fost chiar tara gazda.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
FMI devine mai pesimist si reduce estimarile de crestere pana in 2014