Marina chineza va lua parte la urmatoarea editie a exercitiului RIMPAC, vaste manevre multinationale organizate de catre Washington in Oceanul Pacific, a anuntat Cotidianul Armatei Populare de Eliberare. Potrivit unui purtator de cuvant al Marinei, este pentru prima data cand China accepta sa joace un rol, potrivit Mediafax.

Aceasta participare intervine in contextul in care Beijingul s-a angajat intr-o serie de diferende teritoirale cu vecini asiatici, si anume Vietnamul, Japonia si Filipine - ultimele doua aliati apropiati ai Statelor Unite, si in contextul in care Washingtonul si-a exprimat ingrijorarea fata de cresterea cheltuielilor militare chineze. La exercitii - prevazute la jumatatea lui iunie si la care vor participa peste 20 de tari - Beijingul va trimite patru nave, si anume un contratorpilor, o frgata, o nava de aprovizionare si o nava-spital, a precizat ziarul. Ele se vor alatura navelor americane in largul Insulei Guam, dupa care vor naviga impreuna pana la Pearl Harbour, in arhipelagul american Hawaii.

Exercitiile "Rim of the Pacific" (RIMPAC) au mobilizat la editia anterioara, in 2012, aproximativ 40 de nave si sase submarine. China a respins in termeni categorici, saptamana trecuta, acuzatii formulate de catre Departamentul american al Apararii, potrivit caruia Beijingul raporteaza cu aproape 20% mai putin din sumele alocate cheltuielilor militare. A doua putere militara din lume dupa Statele Unite, China detine si al doilea cel mai mare buget in domeniul Apararii la nivel mondial, insa mult inferior bugetului Pentagonului.

In mod oficial in valoare de 119,5 miliarde de dolari in 2013, bugetul chinez al Apararii a depasit, in realitate, 145 de miliarde de dolari, afirma Pentagonul. Bugetul american pentru Aparare a fost stabilit in exercitiul bugetar aferent lui 2013 la suma de 495,5 miliarde de dolari. China se doteaza cu armament tot mai sofisticat si lucreaza la programe pe care le considera emblematice, intre care construirea a cel putin inca unui portavion.