"Provocarea este acum sa trecem de la stabilizarea fiscala la un proiect de crestere", a declarat Barnier la un forum pe teme economice desfasurat la Aix-en-Provence, in sud-estul Frantei. Comisarul a oferit exemplul investitiilor comune derulate deja in infrastructura, relateaza Mediafax.

"Comisia a estimat un necesar de investitii de 1.000 de miliarde de euro in infrastructura pana in 2020. Cred ca este posibil sa atingem acest obiectiv cu un proiect europen de «obligatiuni de proiect», in alte cuvinte imprumuturi comune, dar orientate catre investitii", a spus el. Imprumuturile comune ale statelor europene ar aduce un nou avantaj in aceasta perioada, in care guvernele se finanteaza deja la dobanzi foarte mici, a afirmat comisarul.

In perioada de varf a crizei financiare, tarile din sudul Europei au cerut fara succes infiintarea de obligatiuni comune la nivelul zonei euro, din cauza dobanzilor mari pe care erau nevoite sa le plateasca la imprumuturile de pe piata financiara.

Propunerea lui Barnier este diferita, intrucat ar finanta proiecte de infrastructura si nu datoria statelor membre. Comisarul a subliniat, totodata, necesitatea ca tarile europene sa respecte Pactul de Stabilitate pentru a depasi criza. Pactul de Stabilitate impune limite atat inprivinta deficitului bugetar, cat si a indatorarii fata de PIB.