Ministrul de Finante, Mehmet Simsek, a postat saptamana trecuta un mesaj pe Twitter, afirmand: "Stiati ca numele in araba al profetului Mahomed este inclus in logo-ul candidatului nostru la prezidentiale, Erdogan?". Mesajul a provocat numeroase reactii pe retelele sociale, in care seful Guvernului islamo-conservator este criticat pentru ca "a amestecat politica si religia".

"Erdogan arata cat de mult a comercializat islamul", a comentat utilizatorul The Nile, in timp ce o alta persoana, Serpilnaz Yasit, a criticat alegerea candidatului: "Cine se crede, este o blasfemie ca numele profetului sa fie folosit in scopuri politice".

Premierul Erdogan, in varsta de 60 de ani, considerat favorit la alegerile prezidentiale din 10 si 24 august, organizate pentru prima oara prin sufragiu universal, nu a reactionat in legatura cu logo-ul care a provocat polemici si care, potrivit criticilor, ar semana cu cel folosit de presedintele american Barack Obama in cea de-a doua campanie pentru Casa Alba.

Musulman practicant, Erdogan este acuzat de opozitie ca a impins Turcia, pe care o conduce din 2002, spre o deriva "islamista" printr-o serie de masuri impotriva consumului de alcool, a legalizarii valului islamic in administratia publica si amestecul in viata privata a cetatenilor. Recent, premierul turc s-a declarat impotriva tatuajelor.