Fundatia Gates a anuntat ca va dona 287 de milioane de dolari destinati sa finanteze 16 proiecte de cercetare in mai multe tari, cu scopul de a accelera procesul de punere la punct a vaccinului impotriva maladiei SIDA. Aceste fonduri vor finanta un ansamblu de 16 proiecte la care lucreaza 165 de cercetatori din 19 tari, cu conditia ca echipele sa colaboreze intre ele, in conditiile in care, pana acum, acestea erau concurente, a explicat fundatia intr-un comunicat.

"Un vaccin eficace contra maladiei SIDA este cea mai mare speranta a noastra de a combate intr-o zi aceasta pandemie mondiala", a explicat medicul Josť Esparza, principalul consilier stiintific al Fundatiei Gates in ceea ce priveste vaccinurile anti-SIDA. El a adaugat ca descoperirea unui vaccin contra acestei maladii reprezinta o mare provocare stiintifica.
Cercetatorii care vor beneficia de aceste fonduri se afla in Australia, Austria, Belgia, Camerun, Canada, Danemarca, Franta, Germania, India, Japonia, Olanda, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elvetia, Uganda, Marea Britanie, Statele Unite si Zambia.

Conform datelor oficiale, in prezent exista aproximativ 42 de milioane de persoane infectate cu virusul SIDA si anual mor in jur de trei milioane de oameni din cauza acestei maladii.

Africa subsahariana este regiunea cea mai afectata de aceasta boala.
In anii '80, cercetatorii au crezut ca va fi foarte usor sa se creeze un vaccin impotriva acestui virus. Totusi, un vaccin cu adevarat eficace nu a fost inca descoperit, desi exista peste 30 de tratamente in diferite stadii de testare pe subiecti umani infectati. Problema este ca virusul, care din 1981 a ucis peste 25 de milioane de oameni, ataca celulele sistemului imunitar. Virusul sufera mutatii constante, fiind practic o tinta in miscare.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »