Articolele din ziarele britanice care se refera la romani contin cuvinte precum "tigani, vagabonzi si hoti", in timp ce bulgarii au fost insultati mai putin, in anul care a precedat eliminarea restrictiilor de munca pentru cetatenii europeni, se arata intr-un raport citat de Huffington Post in editia electronica.

Romanii au fost asociati in mod repetat de presa cu activitatile infractionale, dar nu si bulgarii, conform unui raport al Observatorului pentru Imigratie de la Universitatea Oxford, care a analizat relatarile din presa din perioada 2012-2013. Analiza include 4.000 de articole, scrisori si comentarii care mentioneaza romanii sau bulgarii, insumand un total de peste 2,8 milioane de cuvinte, potrivit Mediafax.

Raportul a constatat ca romanii au fost inclusi intr-un "singur grup" de persoane care creeaza probleme, majoritatea tabloidelor denumindu-i membri ai bandelor infractionale, cersetori, hoti sau persoane care ocupa cladiri ilegal. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe bulgari a fost insa mult mai bland, fara a crea o legatura cu o anumita problema sociala.

Romanii, asociati cu criminalitatea si comportamentul antisocial

Cercetatorii au remarcat folosirea unui limbaj emotional atunci cand venea vorba despre imigratie, cuvinte precum "valuri" sau "gramezi" fiind folosite cu regularitate de tabloide. "Raportul este valoros pentru ca arata cum au discutat ziarele nationale britanice despre romani si bulgari intr-o perioada-cheie", a declarat William Allen, unul dintre autorii analizei. "Limbajul folosit pentru a-i descrie pe romani - in special de ziarele tabloide - ii mentioneaza adesea in legatura cu criminalitatea si comportamentul antisocial, in timp ce in cazul bulgarilor nu a fost asa", a adaugat el.

Ziarele analizate au fost The Daily Mail, The Mail on Sunday, The Times, The Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph, The Express, The Sunday Express, The Guardian, The Observer, Daily Mirror, Sunday Mirror, The Independent, Independent on Sunday, Daily Star, Daily Star Sunday si The Financial Times.

Citeste si:
Romania ar putea impune, la randul ei, restrictii de munca pentru...
Romania ar putea impune, la...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Harta TVA in UE: pentru ce produse si servicii se aplica cote reduse