Manifestatii fara incidente majore au avut loc in noaptea de miercuri spre joi la Manhattan, unde au fost arestate 83 de persoane. "Acest caz ridica inca o data problema responsabilitatii membrilor fortelor de ordine", a subliniat Stéphane Dujarric, un purtator de cuvant al ONU. Secretarul general Ban Ki-moon, a adaugat el, "invita de indata autoritatile competente in Statele Unite sa faca maximum pentru a raspunde cererilor" ca politistii "sa raspunda pentru faptele lor", potrivit Mediafax.

Ban Ki-moon indeamna totodata manifestantii sa se exprime pasnic, iar autoritatile sa respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justitiei de a deschide o ancheta federala, a adaugat Dujarric. Un politist implicat in decesul lui Eric Garner, in varsta de 43 de ani, mort in timpul unei arestari brutale pe 17 iulie in Staten Island, a fost scos din cauza miercuri de catre un juriu popular, care a refuzat sa-l inculpe. Insa el va fi vizat de o ancheta interna a Politiei din New York, iar secretarul american al Justitiei Eric Holder a anuntat o ancheta la nivel federal privind o eventuala incalcare a drepturilor civice ale lui Garner.
Decizia marelui juriu - o adunare a unor cetateni americani insarcinati sa hotarasca inculparea sau nu in baza unor elemente de ancheta - a fost anuntata dupa zece zile de la o hotarare similara in Missouri (centru) care a provocat numeroase manifestatii de protest in Statele Unite.

Politistul alb care l-a impuscat in august la Ferguson pe Michael Brown, un adolescent de culoare in varsta de 18 ani neinarmat, a fost de asemenea disculpat. In urma acestui caz, Comitetul ONU impotriva torturii a denuntat intr-un raport folosirea excesiva a fortei de catre politia americana si deschiderea focului asupra unor persoane de culoare neinarmate.