Raportul critic la adresa Agentiei Centrale de Informatii, publicat marti de Comisia de Informatii din Senat, acuza CIA ca i-a supus pe detinuti timp de mai multi ani unor "tehnici de interogare agresive, in mod repetat, pe parcursul mai multor zile si saptamani". Detinutii au fost loviti de pereti, dezbracati, aruncati in apa rece, impiedicati sa doarma in unele cazuri timp de peste o saptamana, batuti, amenintati, umiliti, dezvaluie raportul Comisiei, potrivit Mediafax.

Multe dintre tehnicile de tortura prezentate in detaliu in raportul consistent al Senatului au fost documentate in memorandumuri confidentiale ale Ministerului Justitiei in 2002 si 2005, in timpul presedintiei lui George W. Bush, si dezvaluite de administratia succesorului sau, Barack Obama, in primavara lui 2009.

LEE SNIDER PHOTO IMAGES / Shutterstock.com

Tehnica lovirii detinutilor de perete

Tehnica lovirii detinutilor de perete

Raportul mentioneaza tehnicile de interogare prin "palmuirea" si loviturile in "burta" aplicate detinutilor CIA, care, de asemenea, erau "insultati" in permanenta. De asemenea, tehnica "walling" consta in izbirea detinutilor de perete.

Shutterstock / Inchisoare

Privarea de somn

Privarea de somn

Detinutii erau tinuti in stare de veghe pana la 180 de ore, ceea ce inseamna "timp de sapte zile si jumatate", in pozitii fizice incomode: "in picioare, cu mainile deasupra capului", purtand catuse prinse de tavan. De asemenea, detinutii CIA erau inchisi in camere luminate 24 de ore din 24, iar, in unele cazuri, folosind muzica data la maxim.

Shutterstock / Militari

Izolare si amenintarea cu insecte

Izolare si amenintarea cu insecte

In perioada iunie-august 2002, palestinianul Abu Zubaydah a fost "tinut in izolare timp de 47 de zile, fara sa fie interogat", dezvaluie raportul. Tehnica a fost si mai inspaimantatoare: Abu Zubaydah a fost plasat intr-o cutie de marimea unui sicriu timp de 266 de ore, ceea ce inseamna 11 zile, si intr-o cutie de dimensiuni mai reduse timp de 29 de ore, unde a continuat sa fie interogat. Detinutul a fost amenintat cu insecte, pe care anchetatorii le introduceau in cutie, informandu-l insa ca intepaturile nu vor fi nici mortale si nici dureroase.

In centrele secrete de interogare, identificate de Senatul american sub numele de "COBALT", detinutii erau tinuti in intuneric, in picioare, cu mainile deasupra capului si de cele mai multe ori dezbracati. Seful echipei anchetatorilor de la "COBALT", citat in raportul Senatului, explica in 2003 ca acest loc secret semana cu o "temnita". In intunericul total de la "COBALT", dusuri sau bai cu apa inghetata erau periodic aplicate prizonierilor.

Shutterstock / Ostatic

Simularea inecului

Simularea inecului

Simularea inecului (waterboarding) este una dintre cele mai cunoscute tehnici folosite de CIA. In cele mai multe cazuri, detinutul era legat de o banca inclinata, cu picioarele ridicate.

Fruntea si ochii erau acoperite cu o bucata de panza, iar anchetatorul turna apa peste panza, care, in timpul operatiunii era trasa asupra nasului si gurii prizonierului. Respiratia acestuia era astfel blocata pentru 20-40 de secunde. Operatiunea era repetata dupa ce detinutul era lasat sa inspire aer de trei sau patru ori.

Shutterstock / Tortura

Trantirea violenta la pamant

Trantirea violenta la pamant

Una dintre tehnicile folosite in mai multe randuri la "COBALT": cinci agenti ai CIA incepeau sa tipe la un detinut, il scoteau din celula, il dezbracau si il acopereau cu o folie din plastic, iar ulterior il tranteau de pamant. Detinutul era ulterior tarat pe un culoar, lovit, palmuit.

Afganul Gul Rahman, decedat la "COBALT" in noiembrie 2002, avea corpul plin de contuzii, arata raportul Senatului american.

Shutterstock / Inchisoare

Amenintari psihologice

Amenintari psihologice

Amenintarile psihologice erau folosite frecvent de anchetatorii CIA, potrivit Snatului american. Amenintarile vizau familiile si copiii detinutilor. Amenintarile cu "agresiuni sexuale" asupra mamei unui prizonier sau "taierea gatului mamei" altui detinut sunt prezentate in raport.

Shutterstock / Militari

Rehidratarea rectala

Rehidratarea rectala

Tehnica extrem de umilitoare, aplicata in cazul a cel putin cinci detinuti, care au fost supusi unor "rehidratari rectale" fortate si au fost "alimentati pe cale rectala fara sa existe o necesitate medicala", subliniaza raportul Senatului. Altor prizonieri le-au fost administratate bauturi pentru limitarea "varsaturilor in timp sedintelor de waterboarding".

Shutterstock / Mana unui prizonier