"2015 va fi un an dur, dar s-ar putea sa fie si anul la care o sa ne uitam in urma ca fiind cel mai prost posibil. Inflatia a scazut pana la cele mai joase niveluri din ultimele decenii, dobanzile au luat acelasi curs, iar preturile energiei sunt semnificativ mai scazute. Lipsa volatilitatii in date si in pietele de asseturi a oferit investitorilor un sentiment fals de siguranta care ar putea duce la o… suparare uriasa in 2015. Am vazut cum ar arata un preambul la un an rau in octombrie 2014, cand am trecut printr-o saptamana dezastruoasa. Daca ne luam acest reper, ne asteapta un 2015 care o sa ne cam zdruncine", apreciaza Steen Jakobsen, economist sef la Saxo Bank.

1. Sectorul imobiliar din Marea Britanie se prabuseste

1. Sectorul imobiliar din Marea Britanie se prabuseste

Studiile arata deja ca e momentul sa parasim rapid piata imobiliara din Marea Britanie, in special in Londra. Dobanda Bancii Angliei sta sa creasca, lucru care va face sa sufere preturile de pe piata imobiliara, preturi care vor scadea cu pana la 25% in 2015.

Shutterstock / Locuinta

2. Inflatia in Japonia va atinge 5%

2. Inflatia in Japonia va atinge 5%

Banii emisi fara incetare de Banca Japoniei vor distruge increderea in yen, in timp ce Kuroda-san isi vede politicile de a controla inflatia bucurandu-se de… prea mult succes - un simptom care arata ca Japonia pierde controlul monedei proprii.

Sean Pavone / Shutterstock.com

3. China devalorizeaza yuanul cu 20%

3. China devalorizeaza yuanul cu 20%

China va incerca cu orice pret sa scape de presiunile deflationiste care sunt efectul negativ al boomului de creditare. Riscurile deflationiste sunt prezente, asadar, iar China copiaza, parca, pagina cu pagina politica Bancii Japoniei si incearca sa devalorizeze yuanul cu 20%, alaturandu-se Japoniei in lupta de a importa inflatie si cerere.

Shutterstock / China

4. Mario Draghi pleaca de la BCE

4. Mario Draghi pleaca de la BCE

Pentru a aduce germanii in control deplin la BCE pentru a pune in practica o noua emisiune monetara, Draghi se va da la o parte pentru a permite Bancii sa implementeze proiectul, sub conducerea lui Jens Weidmann, de la Bundesbank. Draghi vede o noua oportunitate pentru calitatile sale in Italia, unde presedintele Napolitano cere sa-i fie succesor.

miqu77 / Shutterstock.com

5. Rusia intra din nou in default

5. Rusia intra din nou in default

Preturile in scadere ale titeiului si obrazul rece aratat Rusiei de antagonistii geopolitici vor determina companiile rusesti si chiar guvernul de la Moscova sa caute alinare intr-un default pe datorii straine. Un default ca in 1998 este ceea ce ar trebui natiunii pentru a-si asigura viitorul, odata cu o solutie diplomatica la problema Ucrainei.

6. Hackerii distrug comertul online

6. Hackerii distrug comertul online

In 2015, noile atacuri la adresa celor mai mari jucatori e-commerce vor fi mai agresive si mai extinse, afectand furnizorii de servicii web si cloud. Amazon, cel mai mare comerciant online retail si jucator dominant in industria de servicii web-based, ar putea suferi o cadere de 50% din cauza atacurilor de amploare pe internet dar si din cauza propriei supraevaluari.

e-Commerce/Shutterstock

7. Eruptia vulcanului anuleaza vara europeana

7. Eruptia vulcanului anuleaza vara europeana

La fel ca vulcanul Laki in 1783, deja activul vulcan Bardarbunga erupe in 2015, degajand un nor urias, toxic, de dioxid de sulf si alte gaze deasupra Europei. Eruptia va schimba sabloanele meteo si va ameninta culturile agricole, cu preturile posibil dublandu-se la grane, chiar daca eruptia nu va fi atat de serioasa.

Shutterstock / Bardarbunga

8. Pozitiile futures pe cacao ating un pret record

8. Pozitiile futures pe cacao ating un pret record

Cererea de ciocolata este in plina crestere pe masura ce preferintele occidentalilor se indreapta spre ciocolata neagra, iar apetitul celor din Asia e tot mai mare. Stocurile sunt afectate de raspandirea Ebola in Africa si de lipsa investitiilor in zone cheie de productie din Africa de Vest. Acum, globul consuma mai multa cacao decat produce. Asta va duce la un pret record pe tona de cacao: peste 5,000 de dolari in 2015.

Ciocolata, Shutterstock.com

9. Britanicii inclina sa iasa din UE

9. Britanicii inclina sa iasa din UE

Partidul Independentei britanic (UKIP) va castiga 25% din voturile general exprimate la alegerile nationale din Marea Britanie pe 7 mai 2015, devenind cel de-al treilea mare partid din Parlament. UKIP se alatura conservatorilor lui David Cameron pentru a forma guvernul si a organiza un referendum in 2017, pentru dezbaterea membershipului Marii Britanii la UE. Datoriile suverane britanice vor inregistra cresteri sensibile.

Londra/Shutterstock

10. Veniturile pe obligatiuni corporate se injumatatesc

10. Veniturile pe obligatiuni corporate se injumatatesc

Dupa o schimbare de opinie privind profiturile mari pe titluri, investitorii care vor decide un exit in 2015 vor descoperi lichiditati putine si caderi abrupte de preturi. Undele de soc vor zgudui din nou fragila economie a Europei. Indicele Market iTraxx Europe Crossover se va dubla, pana la 700 de puncte de baza in 2015.

Shutterstock / Informatii financiare

Sursa foto: Shutterstock / Viitor sumbru