Chérif Kouachi, principalul suspect in cazul atentatului care a vizat redactia Charlie Hebdo, are legaturi, prin filiera fundamentalista Buttes-Chaumont, cu reteaua terorista sunnita Stat Islamic, afirma experti citati de postul francez RTL.

Chérif Kouachi, considerat unul dintre autorii atacului terorist comis la sediul Charlie Hebdo, facea parte, in anii 2000, din filiera islamista Buttes-Chaumont, activa la Paris. Din aceeasi celula terorista facea parte si un actual membru al grupului terorist Stat Islamic (Daesh), un individ care a revendicat recent asasinarea a doi disidenti laici tunisieni.

"Islamistul membru al grupului Stat Islamic se numeste Boubaker al-Hakim si reprezinta legatura intre Cherif Kouachi si reteaua islamista", afirma expertul Jean-Pierre Filiu.

"Al-Hakim nu are un rang inalt in ierarhia grupului Stat Islamic, dar un atac de o asemenea amploare nu putea fi comis fara sustinerea unei organizatii teroriste", explica specialistul. Un lider al retelei teroriste sunnite Stat Islamic in Irak si Siria a salutat atacul terorist care a vizat redactia Charlie Hebdo, justificand crimele ca fiind o razbunare pentru insulte la adresa islamului si sugerand asumarea atentatului. "Leii islamului l-au razbunat pe Profetul Mahomed", a declarat, potrivit Reuters, Abu Musab, un lider al grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant - SI/SIIS/SIIL). Reteaua terorista sunnita, care ocupa teritorii din Irak si Siria unde a instituit un "califat", a amenintat de mai multe ori Franta cu atentate. Revista satirica Charlie Hebdo primise o serie de amenintari dupa ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. "Leii nostri au comis atacul. Curg doar primele picaturi de sange. Vor urma altele", a adaugat liderul terorist, precizand ca nu stie exact cine sunt autorii atentatului. "Nu stim exact cine sunt autorii, dar sunt oameni care urmeaza calea emirului Abu Bakr Al-Baghdadi (liderul grupului Stat Islamic - n.red) si a lui Osama ben Laden (fostul lider al retelei teroriste Al-Qaida - n.red). Cruciatii trebuie sa se teama pentru ca o merita", a subliniat Abu Musab.

O coalitie internationala coordonata de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Siria si Irak ale grupului terorist Stat Islamic.

Atacul comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti si 11 raniti, nu a fost inca revendicat. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Potrivit ziarului Le Point, doi islamisti franco-algerieni au comis crimele, fiind ajutati de un alt fundamentalist care a fost sofer. Serviciile secrete franceze au stabilit ca cei doi criminali sunt fratii Cherif si Said Kouachi, in varsta de 32, respectiv 34 de ani, cunoscuti pentru legaturile pe care le-au avut cu medii islamiste. Al treilea suspect, Amid M., are 18 ani si obisnuia sa stea pe strazi. El s-a predat joi, dar sustine ca este nevinovat.

Drapele jihadiste si cocteiluri Molotov, gasite in masina abandonata de atacatorii din Paris

Doua drapele jihadiste si aproximativ zece cocteiluri Molotov au fost gasite de anchetatori in masina abandonata la Paris, miercuri, de autorii atacului de la redactia saptamanalului Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morti, au anuntat joi surse apropiate dosarului, citate de AFP.

"Acest lucru demonstreaza pe de o parte radicalizarea lor islamista si ca pregatisera probabil alte actiuni cu aceste cocteiluri" Molotov, a declarat sursa citata. La scurt timp dupa ce au fugit de la locul atentatului, atacatorii si-au abandonat masina in nord-estul Parisului, dupa ce au lovit un automobilist.

Parisul s-a confruntat miercuri cu cel mai sangeros atac comis in Franta de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalasnikov in plina sedinta de redactie la publicatia Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morti si 11 raniti. Autorii atacului au fost identificati drept fratii Cherif si Said Kouachi, cunoscuti de serviciile franceze antiterorism, care au fost dati in urmarire.

Sursa foto: MediafaxFOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri