Creditorii internationali au semnalat miercuri ca sunt dispusi la compromisuri in negocierile cu Guvernul de la Atena, in scopul evitarii intrarii Greciei in incapacitate de plati, scrie Mediafax.

Tsipras spune ca acordul cu creditorii Greciei este aproape

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat dupa o intalnire cu oficiali europeni la Bruxelles, ca acordul cu creditorii este aproape, iar autoritatile de la Atena vor face vineri plata de 300 de milioane de euro datorata FMI, relateaza Reuters. Comisia Europeana a anuntat ca au fost facute progrese in intelegerea pozitiilor partilor implicate in discutii, dar guvernul grec respinge inca reducerea unor beneficii si majorarile de taxe solicitate de oficialii UE si ai FMI in schimbul deblocarii ajutorului financiar.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a gazduit o cina tarzie la care au participat Tsipras si presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, va convoca o noua intilnire in urmatoarele zile. Pe fondurilor ingrijorarii, inclusiv a Statelor Unite, legata de efectul imprevizibil al prelungirii negocierilor, in timp ce lichiditatile Greciei se apropie de zaero, creditorii institutionali au semnalat ca ar fi dispusi la un compromis, in special in privinta scaderii excedentului bugetului primar al statului elen.

Grecia trebuie sa plateasca o rata de 300 de milioane de euro catre FMI pana vineri, dar un reprezentant al Syriza, principalul partid de guvernamant din Grecia, a declarat ca banii nu vor fi virati daca nu se va ajunge rapid la un acord cu creditorii internationali. "Daca nu exista perspectiva unui acord pana vineri sau cel tarziu pana luni, nu vom plati", a spus Nikos Filis, purtatorul de cuvant al formatiunii de centru-stanga Syriza, citat de Wall Street Journal.

Grecia mai are inca trei rate de achitat catre FMI in iunie, in total de 1,23 miliarde de euro. Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65 % catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7 % catre Banca Centrala Europeana (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.