Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a declarat marti, in Parlamentul de la Berlin, ca Grecia va putea ramane in zona euro chiar daca programul de austeritate propus de creditorii internationali va fi respins duminica prin referendum, potrivit unor surse citate de Bloomberg, relateaza Mediafax.

Schaeuble a mai spus ca Banca Centrala Europeana va face tot ce va fi nevoie pentru a proteja euro, daca grecii vor vota impotriva masurilor de austeritate.

Ministrul german de Finante a facut afirmatiile la o intalnire cu usile inchise pe care a avut-o marti cu parlamentari.
Schaeuble a refuzat ulterior sa comenteze.

Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a confirmat marti ca Grecia nu va plati in urmatoarele ore transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, astfel ca va intra oficial in incapacitate de plati.

Afirmatia a fost facuta in contextul speculatiilor conform carora premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras ar incerca sa ajunga la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie marti, aceeasi zi in care statul elen trebuie sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Daca Grecia nu va achita rata catre FMI pana marti la ora 24.00, economia elena va intra oficial in incapacitate de plati, prima etapa inainte de faliment.

Analisti: Criza din Grecia risca sa duca la retragerea din NATO sau cresterea fluxului de refugiati

Esecul de a solutiona criza din Grecia ar putea determina Atena sa se retraga din NATO sau sa nu mai sustina sanctiunile internationale impuse Rusiei si risca sa duca la cresterea fluxului de refugiati in Europa, au afirmat analisti citati de Bloomberg.

"Intrarea Greciei in haos ar insemna o problema strategica semnificativa pentru Europa si, prin urmare, pentru Statele Unite", a declarat amiralul american in rezerva James Stavridis, un fost comandant suprem al aliatilor din NATO. "Aceasta criza inseamna mai mult decat bani si piete financiare", a adaugat el.

Daca Grecia este exclusa din zona euro din cauza ca intra in incapacitate de plata, ar putea incerca sa se razbune retragandu-se din NATO, blocand sanctiunile Uniunii Europene asupra Rusiei sau evacuand fortele americane de la baza din Creta, a apreciat Stavridis.

"O Grecie care se simte neapreciata si impinsa afara este putin probabil sa fie de ajutor" Statelor Unite si Europei, a adaugat el.
O ingrijorare majora este fluxul de refugiati din Libia si Siria, dintre care unii ar putea fi teroristi sau risca sa se radicalizeze. Autoritatile elene ar putea fi incapabile sa mai controleze granitele, permitandu-le imigrantilor sa intre liber in Europa, care se confrunta deja cu o criza a refugiatilor, a declarat Heather Conley, vicepresedinte senior pentru Europa si Eurasia la Centrul de Studii Strategice si Internationale din Washington.

Intrarea in incapacitate de plata ar putea determina Grecia sa caute aliati economici in afara UE. "Grecia va cauta peste tot sa obtina bani", inclusiv in China, care ar putea profita pentru a "controla o parte din ce se intampla in Europa", a apreciat Andrea Montanino, director de afaceri globale si programe economice la Atlantic Council, in Washington.

Pericolul mai mare este natura impredictibila a partidului de guvernamant Syriza, care a preluat puterea opunandu-se masurilor de austeritate cerute de FMI, a declarat Thomas Niles, fost ambasador american in Grecia din perioada presedintelui Bill Clinton. "Sunt oameni care nu au absolut nicio experienta politica", a adaugat el.

Coalitia de guvernare din Grecia, care include membri ai Partidului Comunist, ar putea fi inclinata sa ceara sprijin economic de la Rusia, a afirmat Douglas Elliott, de la Brookings Institution din Washington.

Prabusirea Greciei, care este membru NATO, ridica de asemenea probleme de securitate pentru SUA si Europa, potrivit analistilor.
Localizarea sa in Marea Mediterana, la granita dintre Europa, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, arata cate sunt in joc daca tara devine instabila, apreciaza Conley.

Statele Unite gestioneaza o mica baza navala in golful Souda, pe insula Creta, care ar putea fi pusa in pericol daca relatiile cu Grecia se deterioreaza, a subliniat Stavridis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri