Un bombardier rusesc de tip SU-24 a fost doborat, marti dimineata, la frontiera Siriei cu Turcia de catre avioane de lupta multirol F-16 aflate in dotarea flotelor militare aeriene din Turcia, stat membru NATO. Ankara sustine, cu o harta drept dovada, ca avionul rusesc ar fi patruns in spatiul aerian turc. Moscova respinge la randul ei acuzatiile cu o alta harta si imagini radar din satelit.

Atat Turcia, cat si Rusia, au distribuit pe canale oficiale si/sau neoficiale imagini care arata cum avionul rus a incalcat sau a ocolit, in functie de fiecare punct de vedere, spatiul aerian turc inainte de a fi doborat. Astfel, la scurt timp, dupa acest incident militar intre Rusia si o tara membra NATO, Turcia a publicat o harta pe baza imaginilor radar cu traiectoria avionului rus inainte de a fi lovit, cu ajutorul careia Ankara incearca sa-si argumenteze decizia:

Linia albastra reprezinta granita dintre Siria si Turcia, iar diagrama rosie indica traiectoria avionului rus, care potrivit acestei singure imagini furnizata de Ankara ar fi patruns in spatiul aerian turc. Intr-un document oficial trimis catre ONU, autoritatile din Turcia declara ca au avertizat pilotii rusi de cel putin 10 ori de a intoarce avionul in timp ce se apropiau de granita, dar au ignorat mesajele de avetizare. Acelasi document, prezentat mai jos, subliniaza ca avionul s-a aflat in spatiul aerian turc timp de 17 secunde inainte de a fi doborat.

Rusia neaga insa ca avionul sau ar fi intrat in spatiul aerian turc. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca avionul a fost atacat de F-16 in timp ce zbura in spatiul aerian sirian, la aproximativ doi kilometri de granita cu Turcia. Vladimir Putin a mai spus, de asemenea, ca avionul s-a prabusit la circa cinci kilometri de granita cu Turcia pe teritoriul sirian. Totodata, Rusia a combatut imaginea radar oferita de Turcia cu o alta harta de zbor si imagini video care par sa evidentieze ca nu a avut loc nici o incalcare a spatiului aerian turc.

Doborarea avionului rus de catre Turcia reprezinta "o crima" comisa de "complici ai teroristilor", a declarat presedintele rus, avertizand ca Rusia nu va tolera astfel de atacuri. Vladimir Putin a mai subliniat ca, din informatiile pe care le are, avionul rus doborat de Turcia era in spatiul aerian sirian. "Dar, oricum, pilotii nostri si avionul nu reprezentau nici o amenintare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operatiuni impotriva retelei teroriste Stat Islamic", a afirmat Vladimir Putin dupa o intrevedere cu regele Abdallah al Iordaniei.

"Este o lovitura aplicata in spate de catre complici ai teroristilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru", a avertizat Vladmiri Putin, referindu-se la atitudinea Turciei. "Rusia a considerat Turcia intotdeauna un prieten, nu doar un vecin. Nu am idee de ce a trebuit sa se intample ce s-a intamplat acum, dar in orice caz relatiile nu mai sunt aceleasi", a insistat liderul rus.

Pe de alta parte, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat ca tara sa nu doreste escaladarea situatiei cu Rusia dupa ce armata turca a doborat marti un avion militar rusesc, precizand ca Ankara a actionat pur si simplu pentru a-si apara securitatea si ''drepturile fratilor sai'' din Siria, referindu-se la populatiile turkmene rebele sunite de la granita cu Turcia. In acelasi timp, bombardamentele ruse in Siria vizeaza tocmai aceste factiuni si nu numai, opozante regimului siit condus de Bashar al-Assad, sustinut de Vladimir Putin.

Totusi, un oficial american declara marti sub anonimat pentru Reuters ca Washingtonul este de parere ca avionul a fost lovit in timp ce se afla in spatiul aerian sirian dupa o scurta incursiune in Turcia, o supozitie bazata pe detectarea semnalelor termice ale aparatului. Televiziunile ruse arata, de asemenea, ca de fapt avioanele F-16 turce au violat spatiul aerian sirian. Turcia este in NATO, bineinteles, dar daca avionul rus a fost doborat pe teritoriul sirian, Rusia are avea dreptul sa riposteze chiar si militar, pentru a nu-si pierde credibilitatea.

Turcia tocmai a naruit planul lui Francois Hollande

Doborarea avionului rus SU-24 va complica, de asemenea, straduinta presedintelui francez Francois Hollande de a include Rusia intr-o coalitie globala alaturi de NATO impotriva organizatiei sunite Statul Islamic. Francois Hollande si-a luat mantia de razboinic in urma atacurilor din Paris din 13 noiembrie si s-a intalnit cu presedintele american Barack Obama la Casa Alba, pe 24 noiembrie, in efortul diplomatic declarat de a construi o coalitie generala. Hollande urma sa se intalneasca, de asemenea, cu Angela Merkel si Vladimir Putin in aceasta saptamana.

Francois Hollande spunea, cu aceasta ocazie, ca va indemna Rusia sa isi concentreze atentia in combaterea organizatiei Statul Islamic, nu in sustinerea regimului Bashar al-Assad. Dar, acum, mai mult ca oricand, cel putin unul dintre membri NATO se va opune unui rol al Rusiei in aceasta privinta. De partea turca, nu prea exista apetit pentru cooperare cu rusii tocmai din cauza populatiilor turkmene din Siria, care se opun regimului Assad, sustinut de Rusia.

Guvernul turc sustine ca Bashar al-Assad sunt "intr-o alianta de facto" in care ambele lupta impotriva rebelilor sirieni si nu unul impotriva celuilalt. Acest lucru ar inseamna ca Statul Islamic profita de loviturile aeriene ruse pentru a se extinde, in timp ce regimul Assad se foloseste de Statul Islamic pentru a isi justifica razboiul. Ca urmare, Francois Hollande mai bine si-ar da mantia de razboinic jos, pentru ca NATO nu va "juca" in Siria alaturi de Rusia niciodata.

Sursa foto: Twitter

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri