Turcia a restrictionat sistemul de acordare a vizelor in cazul cetatenilor irakieni in incercarea de a reduce numarul de militanti teroristi si valul de imigranti din tara care se indreapta spre Europa, transmite agentia de presa Reuters.

Incepand din 10 februarie, irakieni nu mai pot obtine vize la punctele vamale si trebuie sa depuna aplicatiile online, potrivit ambasadei turce din Bagdad, conform Mediafax.

De asemenea, solicitantii trebuie sa participe la un interviu la una dintre reprezentantele diplomatice turce din Bagdad sau Erbil; cei care detin pasapoarte valabile pentru zona Schengen, SUA, Marea Britanie si Irlanda (sau drept de rezidenta in SUA, Marea Britanie sau Irlanda) nu sunt vizati de aceste masuri.

"Mii de imigranti raman in Turcia in mod ilegal sau incearca sa ajunga in Occident in mod ilegal, iar numarul de irakieni retinuti pentru posibile legaturi cu organizatia terorista Stat Islamic (in Turcia)este considerabil", a explicat ambasadorul Turciei in Irak, Faruk Kaymakci.

Turcia a acceptat anul trecut solicitarea Uniunii Europene de a reduce numarul de imigranti care ajung in Europa in schimbul unui ajutor financiar de trei milioane de euro pentru a retine imigrantii in tara.

Citeste si:
Harta cu traseul imigranților ilegali care trece prin mijlocul...
Harta cu traseul imigranților...

In Turcia se afla circa doua milioane de imigranti, majoritatea refugiati sirieni, dar si zeci de mii de irakieni, care isi risca vietile traversand Marea Mediterana in barci supraaglomerate pentru a ajunge in Grecia.

Peste un milion de imigranti au intrat in Europa anul trecut, majoritatea pe cale maritima din Turcia in Grecia.
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, saptamana trecuta, ca a avertizat oficialii europene cu deschiderea frontierelor spre Europa pentru imigranti.

Cu toate acestea, mii de imigranti irakieni aleg sa se intoarca in tara lor din tari precum Finlanda, retragandu-si solicitarile de azil, din motive familiale sau dezamagiti de conditiile de trai si de procesul de inregistrare.

Citeste si:
Coronavirus: SUA suspendă eliberarea de vize în lume
Coronavirus: SUA suspendă...
Sursa foto: Prazis / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Șeful Ryanair: Teroriştii sunt ''în general musulmani''
Setari Cookie-uri