Angajatorii din Statele Unite au creat in luna mai 38.000 de noi locuri de munca, nivel cu mult sub estimarile analistilor si cel mai slab rezultat din ultimii sase ani, datele provocand ingrijorari in legatura cu cresterea economiei americane, relateaza Bloomerg.

Cele 38.000 de locuri de munca suplimentare din luna mai, cel mai modest avans din septembrie 2010, vin dupa rezultate mult mai bune in aprilie, cand angajatorii americani au creat 123.000 de noi locuri de munca. Totusi, Departamentul Muncii din SUA a revizuit in scadere datele pentru luna aprilie fata de estimarile anterioare, care indicau 160.000 de noi slujbe, potrivit News.ro.

Datele pentru luna mai sunt cu mult sub cele mai pesimiste estimari ale analistilor. Un sondaj efectuat de Bloomerg arata ca analistii estimau o crestere a numarului de slujbe in luna mai cu 160.000, acesta fiind nivelul median al prognozelor. Estimarile au fost cuprinse intre 90.000 si 215.000 de noi locuri de munca. Statisticile oficiale arata o incetinire a angajarilor in mai multe domenii-cheie, precum constructiile, industria de prelucrare si sectorul minier.

Totusi, rata somajului a scazut la 4,7%, cel mai mic nivel din noiembrie 2007. Cresterea modesta a angajarilor reduce sansele unei reveniri a consumului gospodariilor americane, dupa un inceput slab de an, si sporeste ingrijorarile privind cresterea economica dn acest an. "Incetinirea cresterii numarului de locuri de munca pare extinsa in randul tuturor sectoarelor. Ridica intrebari in legatura cu amploarea cresterii si cu perspectivele economice", afirma economistul-sef al JPMorgan Chase, Michael Feroli, citat de Bloomberg.

Analitsii spun ca datele slabe privind locurile de munca din SUA reduc spre zero sansele unei cresteri a dobanzii de referinta de catre Federal Reserve in luna iunie, in timp ce sansele unei astfel de decizii la sedinta de politica monetara din iulie depind de revenirea indicatorilor economici.

Citeste si:
Somajul din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni
Somajul din SUA, la cel mai...

Sursa foto: joingate /Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ANALIZA: Economia globala a crescut in prima jumatate a acestui an