Potrivit traditiei, clubul celor 12 ministrii ai statelor din zona euro, FinMin, se va reuni in seara zilei de luni, inaintea reuniunii completului de marti, la care vor participa toti cei 25 de reprezentanti ai statelor UE. Atentia ar trebui sa fie indreptata, in prima instanta, asupra Ungariei, stat a carui situatii bugetare a devenit alarmanta si care traverseaza o grava criza politica. Ministrii ar trebui sa-si prezinte opiniile despre planul de redresare financiara prezentat de Budapesta, care detine recordul pentru cel mai mare deficit public din cadrul UE.

Comisia Europeana a evaluat pozitiv, la sfarsitul lunii septembrie, masurile planului de austeritate, prezentate de catre guvernul ungar, pentru redresarea deficitului public, de la 10,1% din PIB in 2006, valoare conforma estimarilor actuale, la 3,2% din PIB in 2009, insa executivul european si-a pastrat rezervele in privinta acestuia, apreciind ca proiectul trebuie aplicat "riguros".

Tratatul de la Maastricht, pentru stabilitate si crestere economica, stabileste limita acceptabila a deficitului public la maxim 3% din PIB. in cazul in care autoritatile ungare nu vor lua masuri pentru a reuce deficitul bugetar sub acest nivel, statul at putea fi sanctionat, prin reevaluarea si restrictionarea fondurilor europene ce i-au fost cedate.

In cazul Germaniei, care, de asemenea, este supusa unei proceduri pentru un deficit public excesiv, nu se vor ridica atatea probleme, deoarece se estimeaza ca Berlinul isi va redresa, inca de acest an, deficitul bugetar, cu un an in avans. Situatie este ceva mai tensionata, insa, pentru Marea Britanie. Comisia a acceptat, in luna septembrie, planul de corectare al acestui stat, insa executivul UE apreciaza ca masurile economice prezentate de autoritatile britanice au fost insuficiente, deficitul bugetar fiind redus mai ales datorita unor mai bune incasari fiscale, datorita redresarii economice.

Ministri ar mai putea evalua si problema rapoartelor nefiabile ale Greciei, plasate, inca din vara lui 2004, sub stricta supraveghere comunitara, din cauza deficitului bugetar excesiv de mare, mai informeaza o sursa diplomatica, informeaza NewsIn. Estimarile pentru cresterea economica in cel de-al treilea trimestru vor avea o evolutie pozitiva, potrivit ultimelor valori ale indicatorilor economici. Comisia va publica, incepand de miercuri, previziunile reactualizate pentru cresterea economica in al treilea trimestru si pentru urmatoarele doua, respectiv ultimul sfert al acestui an si primele trei luni ale lui 2007.