Fondurile de pensii private din Bulgaria detin, dupa al treilea trimestru al anului 2006, active nete in valoare de 704.691.206 euro, la aproape 17 ani de la lansarea reformei pensiilor in Bulgaria, a declarat vicepresedintele arbitrului pietelor financiare din Bulgaria, Bisser Petkov.
In acest moment, in Bulgaria, sunt operationale 24 de fonduri de pensii private, administrate de noua societati de administrare a fondurilor de pensii private: Doverie, Saglasie, DSK-Rodina, Allianz-Bulgaria, ING PIC, CKB-Sila, Lukoil-Garant, DZI-PI si Toplina, a mai spus Petkov, informeaza NewsIn. "Datele de la sfarsitul primul semestru al anului 2006 relevau un grad inalt de concentrare al pietei bulgare a fondurilor de pensii private, in sensul ca cele mai importante doua societati de administrare a fondurilor de pensii de pe piata detineau impreuna 67% din activele pietei si 63% din numarul total de participanti la fondurile private de pensii din Bulgaria", a adaugat Bisser Petkov.

"Reforma pensiilor, in Bulgaria, a inceput in anul 1994, prin lansarea si reglementarea fondurilor de pensii facultative (pilonul III)", a mai spus Bisser Petkov. "In acest moment, sistemul bulgar de pensii este un sistem bazat pe trei piloni, potrivit recomandarilor Bancii Mondiale in domeniu: pensii obligatorii de stat (pilonul I), pensii obligatorii suplimentare administrate privat (pilonul II) si pensii facultative private (pilonul III)", a mai spus Petkov.

Nivelul contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru contribuabilii bulgari, este, in acest moment, in 2006, de 23% din veniturile salariale, din care 19% sunt destinate acumularilor pentru pensiile obligatorii de stat si 4% contributiilor la fondurile de pensii suplimentare administrate privat (pilonii II si III). "Angajatul acopera aceasta contributie in proportie de aproximativ doua treimi, iar angajatorul, restul de o treime. Ne asteptam ca, pana in anul 2009, angajatii si angajatorii sa participe la aceste contributii in proportii egale, de cate 50%. De asemenea, vom mari, treptat, procentul din bugetul asigurarilor de stat care urmeaza a fi transferat in administrare privata, in cadrul pilonului II de pensii", a mai spus vicepresedintele autoritatii de supraveghere a pietelor financiare din Bulgaria.

Reforma pensiilor din Bulgaria a modificat varsta minima de pensionare in aceasta tara, de la 60 la 63 de ani pentru barbati si de la 55 la 60 de ani pentru femei. Primele autorizari de fonduri de pensii facultative private (pilonul III) se vor face incepand cu data de luni, 30 octombrie, 2006, iar arbitrul pietei se asteapta ca 15 companii sa inainteze dosare pentru autorizatie, a declarat, saptamana trecuta, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, a declarat, recent, presedintele Certinvest, Eugen Voicu. "Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011", a mai spus presedintele Certinvest.

Potrivit estimarilor presedintelui Comisiei de Buget Finante a Senatului, Varujan Vosganian, valoarea activelor fondurilor de pensii facultative (pilonul III) ar putea ajunge, in 2020, la 70 miliarde euro, cu un milion de participanti la sistem.

Pilonul II de pensii poate fi descris ca sistem obligatoriu de pensii publice, care vor fi administrate privat. Contributiile datorate de salariati pentru pensii, care se ridica la 9,5% din salariul brut, vor merge in proportie de 7,5% la stat si de 2% la administratorii de fonduri de pensii private, ceea ce va determina, in primii cinci ani de functionare a sistemului, un deficit la bugetul asigurarilor sociale de aproximativ 1,5 miliarde euro, potrivit unor estimari din piata. Pilonul III reprezinta sistemul pensiilor private propriu-zise si este o alegere facultativa a investitorilor. Pensiile facultative beneficiaza de deduceri fiscale si o persoana poate opta pentru o contributie lunara la pilonul III de pana la 15% din salariul brut lunar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri