Actionarii Suez ameninta cu blocarea fuziunii cu Gaz de France

Unii dintre actionarii grupului Suez, dintre care cel mai important fiind Albert Frere, au amenintat ca nu vor vota fuziunea cu firma Gaz de France daca nu se va reevalua dividendul care li se cuvine.

Albert Frere, principalul actionar al grupului Suez, detinand aproximativ 8% din capital, a declarat pentru cotidianul Les Echos ca "tinand cont de evolutia situatiei financiare a grupului Suez si a performantelor inregistrate de grup de la anuntarea viitoarei fuziuni", valoarea dividendelor trebuie "majorata substantial"Acesta a adaugat ca "daca nu va avea loc acest lucru, actionarii Suez nu vor vota fuziunea".

De la lansarea din luna februarie a anului curent a anuntului de fuziune, cele doua grupuri cazusera de acord impreuna cu statul francez ca o actiune Suez va fi echivalenta cu o actiune Gaz de France, dupa platirea unui dividend exceptional de un euro pe actiune actionarilor grupului Suez, informeaza NewsIn. Proiectul de fuziune a ridicat si numeroase rezerve din partea Bruxellesului, de care cele doua grupuri energetice au fost nevoite sa tina cont in cadrul procesului lor de fuziune.

Tranzactia va crea un grup cu o capitalizare de piata, de aproape 80 de miliarde de euro. Entitatea economica rezultata prin fuziunea GDF-Suez va fi a doua companie ca marime pe piata europeana a energiei, dupa EDF, dar cu mult inaintea grupului german E.ON. Comisia Europeana a impus o serie de conditii pentru aprobarea fuziunii. GDF si Suez au facut o serie de renuntari pentru a compensa dimensiunile noii concentrari economice, inclusiv renuntarea la companiile Distrigaz si SPE, iar compania belgiana Suez a renuntat la controlul asupra operatorului belgian de retele Fluxys.

Presedintele consiliului de administratie si directorul general al noii entitati rezultate prin fuziunea GDF-Suez va fi conducatorul grupului Suez, Gerard Mestrallet, iar vicepresedinte va fi Jean-Francois Cirelli, care detine acum functiile de presedinte al consiliului de administratie si director general al GDF.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri