Sidicatele fac presiuni pe dobanzi in UE

Federatiile sindicatelor comerciale din Uniunea Europeana au solicitat Bancii Centrale Europene sa nu majoreze ratele dobanzilor anul viitor, sustinand ca ridicarile de pana acum ale acestora au intarit euro, au slabit competitivitatea si eforturile pentru ajustarile salariale.

Declaratia din partea Confederatiei Sindicatelor din Comert Europene (CACE) de joi a fost provocata de decizia Bancii Centrale Europene de a majora cu 0,25%, pana la 3,5% ratele dobanzilor, in conformitate cu previziunile analistilor.

"Aceasta masura va determina cresterea prea mare a cotatiei monedei europene, care se va scumpi. In consecinta, eforturile considerabile ale lucratorilor europeni de a modera salariile si de a imbunatati competitivitatea sunt pur si simplu anulate", se precizeaza in declaratia Confederatiei.

"Nu salariile mari sau protectia solida a angajatilor determina slabirea industriei europene, ci o moneda unica prea scumpa", a declarat secretarul general al CACE, John Monks.

Acesta a adaugat ca "atunci cand cele mai importante companii europene, precum Airbus, isi deplaseaza activitatea catre zona dolarului, inseamna ca politica monetara este foarte gresit conceputa".

"CACE ii solicita BCE sa opreasca politica monetara restrictiva si sa nu mai continue cresterea ratelor dobanzilor in 2007", se mai preciza in cadrul aceleiasi declaratii a Confederatiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Proteste violente în Serbia după ce s-a reimpus starea de urgență
Setari Cookie-uri