In fiecare din ultimii cinci ani, pretul barilului de petrol a crescut in medie cu 11,6% in primul trimestru fata de media inregistrata in luna decembrie, indiferent de actiunile OPEC, constata Wall Street Journal, dupa cum informeaza NewsIn.La mijocul lunii decembrie, pretul petrolului oscileaza in jurul valorii de 62 de dolari pe baril, mai scrie cotidianul american.

Luni, pretul petrolului a inregistrat, la bursa de la New York, o scadere de 29 de centi, pana la valoarea de 63,14 dolari pe baril, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute acesta a crescut cu 92 de centi, pana la cea mai mare valoare inregistrata in ultimele doua saptamani, pe fondul anuntului OPEC privind o noua reducere a pragului de productie pentru a stabiliza preturile. La bursa de la Londra, pretul petrolului a scazut cu 18 centi, pana la 63,31 de dolari pe baril.

OPEC a decis in cursul saptamanii trecute sa reduca productia cu aproximativ 500.00 de barili pe zi, incepand cu luna februarie. Decizia grupului, luata in Abuja, Nigeria, vine dupa o reducere a productiei cu 1,2 milione de barili pe zi, care a intrat in vigoare din luna noiembrie. Analistii sunt de parere ca aceasta initiativa a grupului OPEC, care este responsabil de peste 40% din productia mondiala de petrol, vine pe fondul scaderii preturilor de la nivelul record atins in luna august, de 78 de dolari pe baril.

OPEC a devenit recent din ce in ce mai ingrijorat in ceea ce priveste majorarea rezervelor de petrol si de anticipata crestere a productiei statelor care nu sunt membre ale organizatiei. Initiativa de a reduce productia a fost motivata de dorinta de a preveni o reducere prea abrupta a preturilor la petrol, lucru ce ar afecta cresterea economica.