Iranul a semnat cu grupul petrolier public chinez CNOOC un acord in valoare de peste 16 miliarde de dolari pentru exploatarea unui zacamant de gaze naturale din nordul Iranului, a anuntat agentia semi-oficiala iraniana FARS.

Acordul prevede dezvoltarea zacamantului gazeifer din Pars, in nordul Iranului, si construirea unor uzine pentru productia de gaz natural lichefiat. "Acordul pentru dezvoltarea zacamantului gazifer din Pars a fost semnat cu compania chineza CNOOC (China National Offshore OilCompany) si contractul prevede investitii de 16 miliarde de dolari", a indicat agentia Fars, dupa cum informeaza NewsIn. Proiectul se va desfasura in patru faze, potrivit acordului.

Jumatate din gazul natural lichefiat produs va reveni Iranului si cealalta jumatate companiei chineze, a precizat agentia. China trebuie sa investeasca cinci miliarde de dolari in proiectul de de explotare al campului si in productia de gaze naturale, restul de 11 miliarde urmand a fi investite in uzine de productie.

"Dezvoltarea acestui zacamant va dura opt ani", a adaugat agentia, precizand ca acest camp gazifer are o capacitate de 13 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

Odata cu finalizarea acestui proiect de dezvoltare, Iranul va furniza gaze naturale catre compania chineza pentru urmatorii 25 de ani. Iranul ocupa locul secund pe plan mondial in ceea ce priveste rezervele de gaze naturale, dupa Rusia, detinand peste 18% din rezervele mondiale.