Pretul petrolului a alunecat, miercuri, spre 60 dolari/baril, deoarece vremea blanda din nord-estul Statelor Unite ale Americii a micsorat cererea pentru combustibil termic pe cea mai mare piata energetica din lume.

Cel mai mare furnizor de informatii meteorologice pentru afaceri, compania DTN Meteorologix, a prognozat ca temperaturile din nord-estul Statelor Unite ale Americii vor fi cu pana la 16 grade Fahrenheit (opt grade Celsius) peste normal, saptamana aceasta.

Si alte institute meteorologice au spus ca temperaturile mai calde decat media vor continua pana saptamana viitoare.Serviciul National de Meteorologie al SUA (The National Weather Service) a spus marti ca, pana la 6 ianuarie 2007, cererea pentru combustibil termic va fi cu aproximativ 33% sub normal.

Pretul petrolului brut pe piata americana a scazut cu 60 de centi, la cotatia de 60,45 dolari/barilul de titei, pana la 11:27, ora Romaniei. Petrolul Brent a pierdut 32 de centi, pana la cotatia de 60,12 dolari/baril.

In ultima zi de schimburi a lui 2006, petrolul tranzactionat pe piata americana s-a stabilizat la valoarea de 61,05 dolari/baril, in crestere cu un cent fata de ultima zi de tranzactionare din 2005. Pretul mediu al petrolului brut tranzactionat pe piata americana a fost de 66,24 dolari/baril, in 2006, cu mult sub valoarea record de 78,40 dolari/baril, atinsa la mijlocul lui iulie 2006.

Cresterea pretului petrolului a fost sustinuta de refuzul Iranului de a se conforma rezolutiei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) privitoare la oprirea programului iranian de imbogatire a uraniului. Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad a spus conform NewsIn ca rezolutia de impunere a sanctiunilor comerciale asupra Iranului nu este "valida".